Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SCENA TRAVNO

Dojmljiva predstava o duhu i tijelu osoba oboljelih od psihoze

C8H11NO2
arhiva
28.10.2011.
u 16:26

Kemijski spoj dopamina, neurotransmitera presudnog za pojavljivanje simptoma psihoze, što je bila i tema plesne predstave, privukao je 300-tinjak gledatelja i napunio Scenu Travno

Predstava "C8H11NO2" privukla je 300-tinjak gledatelja na scenu Travno u četvrtak 27. listopada u sklopu 7. festivala novog cirkusa, gdje su Antonia Kuzmanić i Jakov Labrović uz glazbenika Davora Gazdu predstavili svoju novu kreaciju posvećenu tematici psihičkih bolesti. C8H11NO2 kemijski je spoj dopamina, neurotransmitera čije divljanje uzrokuje psihozu pa su ovi umjetnici, nakon što su 2008. na FNC-u premijerno izveli predstavu „F 20.0“ slične tematike, ponovno izveli nešto slično, a opet novo i drugačije.

Jakovljev brat Ivan Labrović, koji je u prvoj predstavi (2008.) bio suizvođač, u novoj ispovijeda svoje psihoze i brojne hospitalizacije u obliku videointervjua. Antonia i Jakov o temi progovaraju ekstremnim rječnikom tijela koji uključuje neobična izvijanja, dislokacije ramena ili pak dugu završnu scenu rotacije na glavi, uz minimalnu rasvjetu. Upravo je ta rasvjeta, sastavljena u kućnoj radinosti od PVC cijevi, bila najveći produkcijski trošak od nekoliko stotina kuna u prvoj fazi rada. Takva je priručna rasvjeta bila dovoljna da baci svjetlo na njihov rad u inozemstvu.

Prepoznati kroz europski projekt Jeunes Talents Cirque dosegli su međunarodnu produkcijsku podršku. Na projektu je mentorski sudjelovala i Angela Laurier, kanadska kontorcionistica čiju je predstavu o vlastitom obiteljskom krugu shizofrenije zagrebačka publika također mogla vidjeti na Festivalu novog cirkusa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije