Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPUS KLASSIK

Dobitnik Večernjakove domovnice ponovno slavi: Pijanist Ivan Galić nominiran za prestižnu nagradu

Ivan Galić
Foto: Željko Tutnjević
1/3
15.06.2023.
u 16:08

Ivan je trenutačno student doktorskih studija u klasi prof. Rubena Dalibaltayana na Muzičkoj akademiji u Sarajevu

Pijanist iz Berlina Ivan Galić koji uspješno gradi karijeru u Njemačkoj i jedan je od dobitnika nagrade Večernjakova domovnica 2023., ponovno ima razloga za slavlje. Zahvaljujući svom novom CD-u “Scent of a Dream”, poznati pijanist je nominiran za nagradu Opus Klassik, jednu od najprestižnijih nagrada za CD u području klasike.

Dodjeljuje se u Konzerthausu u Berlinu, a nominacija te sama nagrada odabir je višečlanog žirija, koji se sastoji od kritičara, novinara, glazbenih producenata itd. Među dosadašnje dobitnike nagrade Opus Klassik ubrajaju se velika imena poput Daniila Trifonova, Borisa Giltburga, Beatrice Rane, Augustina Hadelicha, Joyce DiDonato…

Ivan se nalazi u samom vrhu po broju nominacija, te je nominiran u čak tri kategorije, a to su Instrumentalist godine, Mladi umjetnik godine te Najbolja solistička snimka.

POVEZANI ČLANCI:

- Zaista mi je velika čast biti nominiran za takvu prestižnu nagradu. Naravno da mi je i pri samom snimanju CD-a prolazila misao o nominaciji za Opus Klassik kroz glavu, no ni u ludilu nisam mogao pomisliti da ću doista biti nominiran, a kamoli u 3 kategorije. To mi je pokazatelj da CD posjeduje kvalitetu i da je prepoznat. Još me više raduje i izbor repertoara na CD-u, pošto sam uz F. Schuberta i J. Brahmsa, snimio i 3 kompozicije našega izvrsnoga skladatelja Ive Mačeka, kaže Ivan Galić.

Ne krije radost što je i žiri Opus Klassika prepoznao kvalitetu rada, kako skromno za sebe kaže, ne toliko u Europi ili svijetu poznatoga skladatelja i pijanista.

- Ovim putem zahvaljujem se svojoj izdavačkoj kući Genuin Classics iz Leipziga te svom profesoru i mentoru Rubenu Dalibaltayanu, rekao je Ivan Galić.

VIDEO Večernjakova ruža: Medijska nagrada koju priželjkuju svi kreativci

Unatoč skromnosti kojom opisuje svoj rad, ne može se poreći kako Ivan Galić osvaja brojnu publiku i kritičare od Europe pa sve do Amerike. Hrvatski pijanist je magistarske i postdiplomske studije završio na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Talent Music Master Course u Bresciji (Italija) te na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru (Njemačka).

Studije završava titulom “summa cum laude” kao najbolji student generacije, a za postignuća dobiva i dekanovu nagradu. Osvojio je mnogobrojne nagrade od kojih se izdvajaju Grand Prix nagrada na međunarodnom natjecanju “Mozart Competition Berlin”, I. nagrada na međunarodnom natjecanju “San Dona di Piave” (Italija).

Svirao je po Europi i Aziji i kao solist surađivao s hrvatskim, bosansko-hercegovačkim te njemačkim orkestrima. U lipnju 2022. godine Ivan Galić je izdao CD prvijenac pod okriljem renomirane njemačke diskografske kuće Genuin Classics sa sjedištem u Leipzigu. Ivan je trenutačno student doktorskih studija u klasi prof. Rubena Dalibaltayana na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije