Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival

Dobitnik Kristalnog globusa Film Bilježnica na Vukovar Film Festivalu

bilježnica film
07.08.2014.
u 18:23

Priča o dvojici blizanaca koji razvijaju stoicizam i izdržljivost u turobnim godinama rata i poraća, festivalski je izvanredno zaživjela

Književno remek-djelo Agote Kristof, Bilježnica / A nagy füze filmsku ekranizaciju doživjelo je lani u režiji Jánosa Szásza. Priča o dvojici blizanaca koji razvijaju stoicizam i izdržljivost u turobnim godinama rata i poraća, festivalski je izvanredno zaživjela pa je u Karlovy Varyma osvojio Kristalni globus i nagradu Europa label cinemas. Film će ove godine biti prikazan na 8. Vukovar Film Festivalu koji počinje 25. kolovoza u Vukovaru.

 To je ujedno i prvi producirani film iz poput Feniksa uskrsnulog Mađarskog nacionalnog fonda te i prošlogodišnji mađarski kandidat za Oscara.

Dvojica blizanaca ostavljena na nemilost proklete babe i nacističkih oficira ogrezlih u nemoral, priča je koje su se mnogi zgražavali te je francuski učitelj koji je djeci preporučio čitanje knjige, iskritiziran zbog svog „bogohuljenja“. Ako je zemlja poput Francuske to djelo doživjela blasfemičnim, onda je sigurno riječ o kontroverznom, ali i ustrajnom i nepatvorenom djelu nespremnom na kompromise. I doista, film je pun brutalno osvješćujućih sekvenci koje ne maze gledatelja nego mu ispaljuju pokoji šamar. Izvrsnu fotografiju potpisuje snimatelj Hanekeovih filmova Sakriveno i Bijela vrpca, Christian Berger

>> Napadaju nas da krademo publiku, a nama su htjeli ukrasti festival

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije