Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba sakralnog kiparstva

Djela Ljevaonice umjetnina Ujević izložili u kripti đakovačke katedrale

Foto: Hina
1/4
01.11.2022.
u 12:57

Stotinu i sedam raspela i kipova svetaca, što su radovi 43 hrvatska autora, bit će izloženo sve do 31. siječnja iduće godine

Stotinu i sedam raspela i kipova svetaca obuhvatila je izložba "Sakralna kiparska djela iz zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević", radova 43 hrvatska autora, koja od kraja prošlog tjedna stoji u kripti katedrale svetog Petra u Đakovu.

Nastavak je to projekta "Strossmayerovim putem" koji je počeo u svibnju ove godine, a kada je u kripti đakovačke prvostolnice bila otvorena izložba "Kiparevo svjedočenje vjere", Kuzme Kovačića, kada je najavljeno da u tom prostoru slijedi čitav niz izložbi sakralne tematike.

Poput svibanjske, autor i ove izložbe je povjesničar umjetnosti Milan Bešlić, koji je prilikom otvorenja izložbe rekao da njezin postav svjedoči koliko je moćan utjecaj kršćanske vjere na umjetnost i umjetnike kroz stoljeća do danas.

Bešlić je Ljevaonicu umjetnina u vlasništvu obitelji Damira Ujevića nazvao institucijom u hrvatskoj kulturi.

"Na kulturnoj karti Hrvatske vrijedna je zbirka ove ljevaonice, a dio te zbirke postavljen je i ovdje, u kripti đakovačke katedrale", rekao je Bešlić.

"Izložba svjedoči koliko vjera oblikuje naš duh, kako umjetnošću uroniti u Kristovo otajstvo. Svjedoči koliko Crkva cijeni umjetnost kao posebno iskustvo vjere", rekao je mons. Vladimir Dugalić, dok je Damir Ujević, vlasnik Ljevaonice umjetnina Ujević iz Zagreba, izrazio čast što je dio njezine zbirke izložen u prostoru kakav je kripta katedrale u Đakovu.

Izložbu je otvorio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić,  koji je najavio još niz izložbi u okviru projekta "Strossmayerovim putem".

Podsjećajući kako je izložba postavljena u simboličnom prostoru, uz grob biskupa Strossmayera, Hranić je dodao i kako je, uz 107 djela obuhvaćenih izložbom, na svoj način dio nje i djelo Rudolfa Valdeca – nadgrobni spomenik na Strossmayerovom grobu.

"Strossmayer je iza sebe ostavio četiri velika projekta za hrvatsku znanost, kulturu i umjetnost – uz đakovačku katedralu, i Akademiju znanosti i umjetnosti, moderno Sveučilište te Galeriju starih majstora u Zagrebu. Ostavio je za sobom i gospodarske i druge projekte, pomažući i drugim narodnima u njihovom preporodu i na drugim poljima", rekao je Hranić zašto je projekt posvećen Strossmayerovom putu.

Izložbu, koja će biti otvorena do 31. siječnja iduće godine, a čijem otvorenju je nazočilo više kipara, književnika, te pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić, organizirali su Đakovačko-osječka i Splitsko-makarska nadbiskupija, a suorganizatori su joj Muzej Grada Splita, Spomen-muzej biskupa Strossmayera u Đakovu i Grad Đakovo.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije