Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova kategorija

Direktori castinga od 2026. će moći dobiti Oscara

MARIO ANZUONI/REUTERS
13.02.2024.
u 10:09

Od 2026. godine Američka akademija dodjeljivat će nagradu Oscar i direktorima castinga, a neki smatraju da bi sljedeći mogli biti kaskaderi i koreografi

Nakon dugogodišnjeg lobiranja Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti odlučila je uvesti novu kategoriju za nagradu Oscar. Od 2026. godine, najavili su, službeno će se dodjeljivati i Oscar za – direktore castinga. To je ukupno dvadeset i četvrta oskarovska kategorija te prva nova koja je uvedena još od 2001., kada se taj prestižni zlatni kipić počeo dodjeljivati i za dugometražne animirane filmove i kada je tu nagradu dobio "Shrek".

– Direktori castinga igraju važnu ulogu u stvaranju filmova i ponosni smo što se i ta profesija pridružila ostalima koje na Oscarima prepoznajemo i vrednujemo – objavili su direktor i predsjednica Akademije filmskih umjetnosti i znanosti Bill Kramer i Janet Yang.

U navedenoj kategoriji već se godinama dodjeljuju nagrade Emmy, a od 2020. direktori castinga mogu dobiti i BAFTA-u, nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti. Bilo je stoga samo pitanje vremena kada će se casting početi vrednovati i na Oscarima, a posebice jer je američka Akademija 2013. godine ustanovila i poseban ogranak unutar Akademije upravo za direktore castinga, koji danas broji oko 160 članova. Ipak, protiv uvođenja te kategorije bunili su se i neki članovi ogranka redatelja, koji su smatrali da im se time oduzima dio zasluga budući da su i sami redatelji često uključeni u odabir glumaca. Drugi su pak negodovali zato što je ceremonija dodjele Oscara, koja se znala protegnuti i do četiri sata, i ovako već dugačka i zamorna te su mišljenja da bi je dodavanje novih kategorija nepotrebno oduljilo.

Ipak, Akademija filmskih umjetnosti i znanosti i po tom se pitanju našla u problemu. Druge nagrade poput, primjerice, Emmyja za televizijska i Grammyja za glazbena ostvarenja imaju znatno više kategorija od Oscara, ali zato se uživo prenosi samo mali dio dodjele. Međutim, kada su filmaši pokušali skratiti dodjelu Oscara tako da neke kategorije, poput scenografije, montaže, šminke i frizure izbace iz prijenosa uživo, našli su se na meti kritika i optužbi da "neke poslove cijene više od drugih". No nije se još rodio onaj tko je svakome ugodio, a mnogi filmski radnici i dalje se nadaju i lobiraju da bi se i njihove profesije mogle nagrađivati Oscarom – bila njihova dodjela prenošena na televiziji ili ne. Među njima su, dakako, i kaskaderi, osobe koje umjesto glumaca izvode posebno opasne scene, a bez kojih mnogi filmovi nikada ne bi mogli biti snimljeni. Neki pak smatraju da bi se trebao dodjeljivati i Oscar za koreografiju te da je nepošteno što postoji Oscar za vizualne efekte, kojim se nagrađuju uglavnom specijalni digitalni efekti, te da posebnu nagradu zaslužuju filmovi s najboljim praktičnim efektima. Još jedan problem oskarovskih kategorija leži i u tome da se dodjeljuju samo nagrade za glavne i sporedne uloge, koje u mnogim filmovima nisu tako jasno određene, pa bi korisno bilo imati i posebnog Oscara za glumački ansambl.

Akademija je 2018. godine neuspješno pokušala Oscarima dodati novu kategoriju popularnog filma, zamišljenu kako bi se nagradili filmovi koji su ostvarili izniman uspjeh na kinoblagajnama i među publikom, ali možda ne spadaju u tipična oskarovska ostvarenja poput, primjerice, superherojskih filmova. Ipak, protiv toga su bili neki filmski moćnici koji su smatrali da će se uvođenjem te kategorije umanjiti integritet i prestiž Oscara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije