Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ibsenov Peer Gynt

Dio Splićana pobjegao zbog dugog trajanja, ostali zadovoljni

Ibsen,Peer Gynt, HNK Split
arhiva HNK Split
07.03.2013.
u 15:11

Blagajna nije kriterij uspješnosti djela, ali naravno predstave nemaju smisla bez publike. Volio bih da se Peer Gynt odigra barem deset do 15 puta, rekao je Boko

Na velikoj sceni HNK Split, prvi put u 120 godina postojanja splitskog teatra, u srijedu navečer premijerno je izvedena drama Henrika Ibsena Peer Gynt, svjetsko kapitalno djelo. Predstavu je režirao Goran Golovko, dramaturg je Jasen Boko, a naslovnu ulogu tumačila su tri glumca Trpimir Jurkić, Goran Marković i Marko Petrić. Neuobičajeno za premijeru, parter je bio gotovo poluprazan. Pored toga, zbog dužine predstave koja traje više od tri sata i koja je mnogima bila prenaporna, u pauzi je dio publike napustio kazalište. Objašnjavaju da je dužina predstave glavni razlog što nisu „guštali“. Ako je suditi po tome, čini se da Peer Gynt neće imati veliku potporu publike. No, valja svakako naglasiti da su oni koji su splitskog Peer Gynta odgledali do kraja, bili više nego zadovoljni. To su iskazali velikim pljeskom kojim su na domjenku upriličenim nakon premijere nagradili čitavu glumačku ekipu.

- Jednostavno savršeno. Glumci su odlični, profesionalno uigrani, glazba Gordana Tudora je izvanredna. Predstava je puna energije i dinamike. Ibsenov tekst je strahovito bogat, a glazba Edvarda Griega samo je dodirnuta. Ovo su zapravo tekstovi o nama, o čovjeku, radi se o dilemi postojanja. Jako nam se svidjelo. Napokon predstava za razmišljanje, komentirali su Splićani.

Ravnatelj splitske Drame Jasen Boko kaže da je pravo publike da napusti predstavu ako joj se ne sviđa. Svjestan je da je djelo zahtjevno. Upitan kako će ići prodaja karata, odgovorio je da je kazalište javna institucija koja se ne može financirati prodajom karata.

- Blagajna nije kriterij uspješnosti djela, ali naravno predstave nemaju smisla bez publike. Volio bih da se Peer Gynt odigra barem deset do 15 puta, rekao je Boko.

Zanimljivo je da je u predstavi nastupila cijela glumačka klasa splitske Akademije. Svi glumci igraju više uloga, od dvije do šest, jedino Jelena Posavec Tušek tumači jednu, Solveig, Peerovu vjernu ljubav koja ga čeka nakon svih njegovih lutanja i preispitivanja. Pere Eranović, Bojan Brajčić, Marjan Nejamšić Banić, Sara Ivelić, Petra Z.Kovačić, Petra M.Kovačić, Lara Živolić i Zorana Kačić su studenti koji su nastupili u predstavi koja im je ujedno bila ispit iz glume i scenskog pokreta. Ostale uloge tumačili su Anastasija Jankovska, Nenad Srdelić, Tajana Jovanović i Nikša Arčanin. Scenski pokret osmislio je Alen Čelić, a Gordan Tudor koji je skladao glazbu, ostavio je samo poznatu Solveiginu pjesmu Edvarda Griega. Scenografiju potpisuje Tihomir Snitko, a kostimografiju Marija Žarak. Premijernu izvedbu odgledao je intendant HNK Split Tonči Bilić, ali i njegovi prethodnici Duško Mucalo i Milan Štrljić.

Ključne riječi

Komentara 1

TM
tesla moj ponos
09:55 08.03.2013.

Naravno. Predstavu su napustili ljudi koji sutradan rade , a publika koja je ostala i bila prezadovoljna je , naravno , bliža i daljnja rodbina - mladih glumaca ! Provjereno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije