Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodaja povijesti

Dio mosta iz glasovite 'Bitke na Neretvi' ide na prodaju kao staro željezo

Jablanica: Dio mosta iz filma "Bitka na Neretvi" ide u prodaju kao staro željezo
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/7
07.10.2020.
u 08:49

Dijelovi čelične konstrukcije mosta iz "Bitke na Neretvi" tretirani su kao sekundarna sirovina, a procijenjena količina jest 67.840 kg

Upravni odbor Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi” Jablanica raspisao je natječaj o prodaji sekundarne sirovine – dijelova čelične konstrukcije mosta u vlasništvu Muzeja, piše dnevni.ba. Dijelovi čelične konstrukcije mosta iz "Bitke na Neretvi" tretirani su kao sekundarna sirovina, odnosno otpadno željezo visoke klase. Različiti masivni čelični profili izvađeni su iz rijeke Neretve, a procijenjena količina jest 67.840 kilograma.

Azra Đelmo, direktorica Muzeja "Bitka za ranjenike na Neretvi", kazala je za Akta.ba da je riječ o horizontalnoj desnoj rešetkastoj konstrukciji koja je od 1991. godine bila u rijeci Neretvi i sada je izvađena. ”Prodaja ovog dijela konstrukcije spada u završnu fazu pripremnih radova, nakon čega se kreće s postavljanjem nove konstrukcije koja se izrađuje”, kazala je Đelmo.
Kad je riječ o rekonstrukciji cijelog mosta koju je Općina Jablanica počela početkom godine, Azra Đelmo kazala je da su pri kraju pripremni radovi te da se trenutačno završava pjeskarenje postojeće konstrukcije, ali se radi i na izradi nove koja će se montirati na postojeću.

Navedena neuspješna ratna operacija u BiH, odnosno strateški plan o zajedničkom napadu sila Osovine započet početkom 1943. godine na širokom teritoriju tzv. Bihaćke republike, u kulturi i povijesti poslijeratne Jugoslavije imala je važno mjesto. Operacija je vođena u veljači i ožujku 1943. godine i tijekom tog napada partizani su uspjeli spasiti gotovo 4000 ranjenika usprkos združenom napadu sila Osovine.

Muzej koji je imao općejugoslavensku važnost za trajanja socijalističke Jugoslavije bio je izuzetno dobro posjećen. Djelovao je kao depandansa Muzeja revolucije Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu. Razvijena je pedagoška služba s raznovrsnim oblicima rada (vođenje kroz izložbu, satovi povijesti, filmske projekcije, razgovori sa  sudionicima rata, natjecanja u poznavanju tematike Narodnooslobodilačkog rata i drugo) pa je dolazilo više od 300.000 posjetitelja godišnje. Uz stalni postav, Muzej je organizirao i izložbe. U muzeju su izlagali i poznati slikari poput Ismeta Mujezinovića i Božidara Jakeca.

Bitku na Neretvi Veljko Bulajić ekranizirao je 1969. u poznatom istoimenom filmu.

Komentara 10

Avatar IvanR
IvanR
09:58 07.10.2020.

Možda bi i bilo bolje da su Talijani dobili obalu. Znali bi sa vlajima. Mi očito ne znamo.

T7
Toro. 71
10:43 07.10.2020.

Već je i vrijeme!!

LA
lajh1985
09:43 07.10.2020.

Nazovite cigane da dodju po to i eto za cas njih da vam naprave prostor...ovo je filmski rekvizit,a ne cuveni most :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije