Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO

Dimitrije Popović izradio spomenik Petru Petroviću II. Njegošu

'08.03.2013., Medarska 7, Zagreb - Poznati slikar i kipar Dimitrije Popovic napravio je skulpturu u cast Njegosu.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
'Slavko Midzor/PIXSELL'
14.03.2013.
u 19:51

Prvi smo vidjeli Dimitrijevu skulpturu povodom 200. obljetnice rođenja Petra Petrovića II. Njegoša koja će biti svečano otkrivena u Cetinju

Tri je godine Dimitrije Popović razrađivao ideju o skulpturi \"U čast Njegoševe misli\", a prošli ju je tjedan dovršio kako bi bila spremna za svečanost proslave 200. obljetnice rođenja Petra II. Petrovića Njegoša koja se obilježava u svibnju u Cetinju.

Kompozicija izvedena u bronci i rostfraju dovršena je u Ljevaonici umjetnina Likovne akademije i radionici Koprivnjak i spremna je za zagrebačku promociju koja će se održati 4. travnja u muzeju Mimara.

Prožimanje kultura

Tada će se promovirati i knjiga \"Njegoš i Hrvati\" grupe autora koja kroz razne dokumente govori o prožimanju dvije kultura, hrvatske i crnogorske u doba Petra II. Petrovića Njegoša i bana Josipa Jelačića. Forma skulpture proizlazi iz simbolike motiva koji se iz literarnog izraza transponira u likovni oblik.

Njegoš u svojoj pjesmi  \"Crnogorac k svemogućem Bogu\" govori o nemogućnosti čovjeka da spozna stvoritelja, a samim tim i samoga sebe. Čovjek je  \"tragični mikrokozam\".

Dugački zašiljeni krak skulpture usmjeren prema nebu simbolizira nedokučivost kozmičke tajne, dok drugi zašiljeni krak sugerira ograničeni domet ljudske svijesti, spoznaje.

Glava je u metamorfoznoj anatomiji i simbolizira napregnuće ljudskog duha zarobljenog, kako Njegoš kaže, u \"tjelesnoj tamnici\", objašnjava autor. Skulptura u Zagrebu ostaje do 20. travnja nakon čega odlazi u Crnu Goru gdje će se 18. svibnja postaviti kao zajednički dar Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Dimitrija Popovića koji je hommage Njegošu upotpunio ciklusom radova \"Misterijum luče mikrokozma \" i pripovijetkom \"Luča Njegoševe noći\".

– Ciklus slika i crteža inspiriranih spjevom \"Luča mikrokozma\" likovna je transpozicija onih poetskih slika koje su na mene ostavile poseban dojam. U pripovijeci \"Luča Njegoševe noći\" pišem o njegovoj zanimljivoj i intrigantnoj osobnosti  kroz metaforičke scene mističnog spektakla koji se jedne noći odvija na Cetinju. U knjizi se govori o aspektu filozofsko-teološke, odnosno metafizičko-religijske misli slavnog spjeva.

Rođen kao pjesnik

Njegoš je rođen kao pjesnik, a stjecajem okolnosti postao je vladika. Među najljepšim erotskim pjesmama u doba romantizma nalaze se upravo njegove pjesme kao vladike crnogorskog – rekao je Dimitrije Popović koji o Njegošu promišlja još od ranog djetinjstva.

Vladikin grob na vrhu planine Lovćen vidio se s prozora Popovićeve rodne kuće, a interes za Njegoševo djelo razvija se u gimnazijskim danima, posebno za djelo Luče mikrokozma.

Ta je tematika autoru bila zanimljiva u literaturi i slikarstvu zbog odnosa Boga i Sotone, svjetla i mraka, dobra i zla, o padu čovjeka na zemlju i njegovu tragičnom osjećanju života.

Ključne riječi

Komentara 3

DE
detour
22:48 14.03.2013.

bezveze.

DE
detour
22:49 14.03.2013.

bolji spomenik nasli bi putem javnog natjecaja.

AN
Antikolumnist
16:15 15.03.2013.

Dragi Crnogorci nakon dara hrvatskog naroda u obliku mauzoleja koji je sagradio Ivan "El Grande" Meštrović na Cetinju ovo Vam ne treba.Od nekrofila-nekrofilno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije