Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor Saša Anočić

Dijelovi predstave nadahnuti su raznim naslovima crne kronike

anočić
Sanjin Strukić/Pixell
09.04.2010.
u 17:02

Saša Anočić, glumac i redatelj proslavljenih predstava "Smisao života gospodina Lojtrice" i "Kauboji", ovih dana u Kerempuhu radi na postavljanju svoje nove predstave.

Saša Anočić, glumac i redatelj proslavljenih predstava "Smisao života gospodina Lojtrice" i "Kauboji", ovih dana u Kerempuhu radi na postavljanju svoje nove predstave "O medvjedima i ljudima" u kojoj ponovno na osebujan način tematizira male i nesretne ljude. Svojim predstavama ovaj redatelj već nekoliko kazališnih sezona puni teatar Exit i KNAP, a njegova veličina je i u tome što je u Talijin hram uspio privući i gledatelje koji nisu stalni posjetitelji kazališta. Hoće li se i za ovu predstavu tražiti kata više, vidjet će se nakon premijere u nedjelju.

 U svojim autorskim predstavama uglavnom se bavite malim ljudima, odnosno gubitnicima. Zašto?

Tu se uvijek vratim na akademiju gdje je moj cijeli opus prilično uvjetovao profesor Damir Munitić i to kada me upitao jesam li upisao akademiju zbog karijere ili zato što želim mijenjati svijet. Tada sam shvatio da mi je karijera bitna zbog lakšeg preživljavanja, ali da mi je i vrlo teško proći pored nekoga tko kopa po kantama, a da ja ne kažem ništa o tome. To je neki vid moje misije i naravno da sam svjestan da ne mogu mijenjati svijet, ali barem mogu biti dio te borbe protiv svega lošeg.

 Iz glume u režiju

 Glumac ste po zanimanju, kako ste se odlučili baviti režijom?

U Osijeku sam gledao ZKM-ovu predstavu "Magic & Loss" i ona me prilično usmjerila da se počnem baviti režijom. Ta me predstava toliko dirnula da sam pet dana nakon nje hodao po oblacima. Da nije bilo te predstave, možda se ne bih bavio kazalištem.

 Najviše improvizacije

 Vaše predstave uglavnom nastaju iz improvizacije. Kako je nastao ovaj tekst koji sada postavljate u Kerempuhu?

 Kada počnem raditi s glumcima, imam otvorenu priču, znam je ugrubo i onda zajedno s njima izvlačim maksimum. Na taj način pokušavam iskoristiti sto posto i od glumaca i od priče i od scene. S ovom predstavom je malo drugačije. To je zapravo filmski scenarij koji je nastao prije osam godina. Od tada se taj tekst mnogo puta mijenjao, a temelji se na istinskom događaju. Okosnica priče je oko nekih naslova koji su izašli u crnoj kronici.

 Što je s "Gubitničkom trilogijom"? Nakon popularnog Lojtrice i predstave "Niko i Ništ" kada planirate postaviti treći nastavak?

 Radit ću treći dio sigurno, ali ne u KNAP-u.

Zašto?

Ne bih htio da iduća predstava prođe kao "Niko i Ništ". Trebalo se ipak izboriti za tu predstavu. Lojtrica se sama izborila, a "Niko i Ništ" trebao je pomoć. Tu su zakazali reklama i marketing. Treći dio ne bih htio izgubiti pa ću je vjerojatno raditi negdje drugdje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije