Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galerija Forum

Devet Kulmerovih slika u misiji pomirenja s kćeri

'22.01.2013., Zagreb - Barbara Kulmer otvara izlozbu njenog oca Ferdinanda Kulmera u galeriji Forum. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
'Daniel Kasap/PIXSELL'
24.01.2013.
u 17:48

– Naš je odnos bio buran, vrlo emocionalan iako se emocije nisu pokazivale jer se emocije ne pokazuju širokom puku... A unutra je vrelo. I upravo je to bit ove izložbe u Galeriji Forum, priča Barbara Kulmer

– Tata i kći, to je također jedna vrsta braka, dugotrajnog utamničenog braka – kaže Barbara Kulmer, kći slavnog Ferdinanda Kulmera, akademskog slikara, profesora na ALU i vječno sumnjiva grofa u okruženju socijalističke Jugoslavije! I dok je Kulmer vodio unutarnje ratove s vlastitom umjetničkom naravi i naracijom, njegova je kći Barbara vodila svoju obiteljsku bitku, o čemu kaže: – Naš je odnos bio buran, vrlo emocionalan iako se emocije nisu pokazivale jer se emocije ne pokazuju širokom puku... A unutra je vrelo. I upravo je to bit ove izložbe u Galeriji Forum nazvane \"Ferdinand Kulmer/Emocionalna ratišta\" čija bit nisu sama Kulmerova djela, nego pitanje što je donijelo tu silnu ekspresivnost. Moj je otac kroz platna pokazivao emocije, a prema meni i bliskim ljudima – ne! Važno je bilo pokušati pokazati što je dovelo do tog slikarstva. A jesam li uspjela, odlučit će publika ako osjeti nešto, ako emocija izađe kroz tu fasadu... – kaže Barbara, koju pitamo je li to onda njezina ili Kulmerova izložba. Nakon što se od srca nasmijala, odgovorila je: – Mislim da je otac puno toga prenio na mene. Njegov je karakter transferiran u nnnna mene, što nije dobro. Žrtvovala sam se za njega. Ali izložba nije žrtva jer je radim sa zadovoljstvom. Trebalo mi je 15 godina da mu oprostim, da provarim silan bijes koji sam osjećala ne samo zbog distance među nama nego i zato što je znao biti emocionalno okrutan!

Teško je stasati sam kad vas roditelji ne podržavaju. Ali sada je sve O.K. Ni bijesa, ni zamjerki, ni ljutnje... Ova je izložba naša pomirba – kaže naša sugovornica. Njezina je majka kao mlada gradska djevojka čula da na Akademiji likovnih umjetnosti predaje jedan fascinantni profesor. Upisala se na ALU, udala za njega i odlučila da ne mora slikati. Tko zna je li to bilo ili nije bilo dobro. Bila je topla osoba, ponekad vrlo nagla, ali je, kako opisuje Barbara, \"za gospodina gurala glavom kroz zid jer, ako ste gospodin, prljavi dio mora za vas obavljati netko drugi.\"

No upravo je Barbarina majka njenu ocu dala emocije... Ali to Barbaru nije spasilo od scenarija \"ti si Kulmer i imaš se ponašati kao Kulmer\". Zato je Barbara, danas arhitektica, potražila izlaz u bijegu – u Los Angeles, New York, u Georgiu... A sad je tu, u velikom činu pomirenja! Bolno iskrena pred svima nama!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije