Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivana Popović u MSU

Deset tisuća (muških) lica za pomoć ženama

'08.03.2013., Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti. Promatraci, glineni likovi Ivane Popovic, u prostoru stalnog postava MSU-a i u sklopu izlozbe humanitarna akcija za pomoc zenama oboljelim od raka do
'Marko Prpic/PIXSELL'
08.03.2013.
u 16:33

"Promatrači" su, dakako, ozbiljan umjetnički projekt koji je započela 2011. godine. Prve tisuće radova izlagane su na Dubrovačkim ljetnim igrama i u Gavelli, a sada su dosegle rekordnu brojku

– Bio je to rat moje lijeve i desne ruke koja je morala izračunavati što lijeva radi kako bi se uskladila s njom – kaže akademska kiparica Ivana Popović, poznato ime u svijetu našeg modnog dizajna, koja je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorila kuriozitetnu izložbu humanitarnog i, naravno, umjetničkog predznaka. Izradila je u terakoti čak 10 tisuća malih glava koje naziva \"Promatračima\", i izložila ih na čak tri kata MSU-a! Među njima je samo pedesetak ženskih.

Zašto rat ljevice i desnice? Trebalo je desnu ruku nakon operacije raka dojke dovesti u kondiciju da bi je spasili moguće limfne insuficijencije. Tu je Ivana našla i dodatnu motivaciju za svoj rekordni rad: u suradnji s Hrvatskim forumom protiv raka dojke, Europa Dona, prikupljat će priloge za aparat vrijedan 650 milijuna eura koji otklanja mogućnost takve popratne pojave nakon operacije.

\"Promatrači\" su, dakako, ozbiljan umjetnički projekt koji je započela 2011. godine. Prve tisuće radova izlagane su na Dubrovačkim ljetnim igrama i u Gavelli, a sada su dosegle rekordnu brojku, mijenjajući se sa životnim okolnostima same autorice. U početku su bili blazirani poput modnog svijeta, ili kamenih lica poput antičkih figura, a sada, kaže autorica, više nisu \"fejkeri\". Nakon UN-ovih i Big Brotherovih, promatrači su, kaže autorica, postali imperativ vremena, kojega I. Popović sjajno komentira baš svojim \"Promatračima\"!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije