Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
književne poslastice

Deset najboljih knjiga za odmor i plažu

14.08.2021.
u 10:37

Naša književna kritičarka Bojana Radović odabrala je najbolje knjige za ovo ljeto.

Nemirna krv

Serijalom svojih kriminalističkih romana koje potpisuje pseudonimom, J. K. Rowling dokazala je ne samo da zna pisati nego i da planetaran uspjeh njenog Harryja Pottera nije bio nimalo slučajan. U petom romanu o karizmatičnom privatnom detektivu Cormoranu Strikeu, bivšem vojnom istražitelju koji je u ratu ostao bez potkoljenice, na meniju je stari slučaj, istraga o tome kako je, prije punih 40 godina, ubijena kvartovska liječnica. No čak i zanimljiviji od same istrage način je na koji autorica vješto gradira seksualnu napetost među svojim junacima. Naravno, svi navijaju za sretan kraj.

Robert Gailbraith

Mozaik knjiga, 994 str., 179,90 kuna

Mongolske pjege

Povijest balkanskih prostora kao dokaz koliko je glup nacionalizam bilo kojeg predznaka. Tako bi se u jednoj rečenici mogao opisati prvi roman slovenskog glazbenika Zorana Predina, koji od svojih prvih velikih hitova ne krije ozbiljne literarne ambicije. Prvijenac mu je odličan, prati život na ovim prostorima od osmanlijskih osvajanja do današnjih dana, a u središtu svega je opstanak tzv. običnog čovjeka koji preživljava unatoč ratovima, prevratima, revolucijama... Ono što istinski oduševljava Predinov je smisao za humor i fina erotika, u kojoj su žene uvijek glavne junakinje, a ne objekti. 

Zoran Predin

Fraktura, 176 str., 176 kuna

Dizajner

Pariz, 1944. godina, Drugi svjetski rat je pri kraju, a glavna junakinja ovog romana stiže u Grad svjetlosti. Njen je muž američki ratni izvjestitelj, a ona sve umornija od posla tajnice i muževljeve serijske nevjere. I baš dok čezne za promjenama i novim prilikama, upoznat će ambicioznog modnog dizajnera, spremnog da djelima osvoji ne samo Pariz nego i cijeli svijet. Njegovo je ime Christian Dior. Dakle, za sve nas koje baš i nemamo novca za torbicu ili haljinu (za parfem se ipak nađe) s Diorovim potpisom ovo je idealno štivo koje nudi uvid u nastajanje poznatog modnog carstva.

Marius Gabriel

Stilus, 340 str., 113,33 kune

Serijal Bridgerton

Ako postoji prava ženska ljetna literatura, stvorena za plažu, hlad borova ili suncobrana na gradskom balkonu, onda su to ljubići. Julia Quinn majstorica je žanra, a njen serijal “Bridgerton”, koji prati ljubavi (udaju i ženidbu) osmero djece iz plemićke obitelji, školski su primjer kako se to zapravo radi. Recept naoko svi znaju: nevina djevojka, iskusni muškarac, ljubav na prvi ili drugi pogled i malo vrlo “meke” pornografije. No prema tom receptu napisati zanimljivo štivo (takvo da ga je čak i Netflix odlučio pretvoriti u hit-seriju) definitivno ne znaju svi. Preporuka za dane koje zovemo “mozak na pašu”. 

Julia Quinn 

Mozaik knjiga, osam knjiga, 599,90 kuna

Djevojka, žena, drugo

Ovo je zahtjevno štivo, ono koje traži ozbiljnog čitatelja, i to ne samo zato što je roman napisan bez interpunkcija, kao da vam njegovu priču netko u jednom dahu šapuće na uho. A to je priča o ženama, od tinejdžerica do prabaka koje imaju više od 90 godina, ali i o ženama koje su bile prije njih, onima koje nastavljaju “lozu”, onima izgubljenima u svijetu, onima izgubljenima u vlastitoj obitelji, onima koje se traže unutar svog tijela, spola, roda... Veliki je ovo roman koji govori o prijeziru prema onima koji su druge boje kože, odbacivanjima onih koji su drukčiji... Bolno i istinito!

Bernardine Evaristo 

Profil, 400 str., 129 kuna

Rituali vode

Ovo je drugi dio “Trilogije bijelog grada”, ali mogu ga čitati i oni koji nisu pročitali “Šutnju bijelog grada” ili gledali istoimeni film. Bijeli grad baskijski je grad Vitorija, rodni grad ove cijenjene španjolske književnice. I u drugom dijelu serijala ona se bavi policijskom potragom za posebno okrutnim serijskim ubojicom, a ono što cijeli serijal drži na okupu njezin su glavni junak, policijski inspektor kojeg sada već cijeli svijet prepoznaje pod nadimkom Kraken, te mjesto radnje – Vitorija i okolica grada. Kroz policijsku utrku s vremenom vješto je napisana, teče kroz povijest tog grada i donosi mitove drevne Baskije.

Eva Garcia Saenz de Urturi

Fraktura, 456 str., 134,10 kuna

Nizozemska kuća

Povijest jedne kuće je i povijest jedne obitelji, a Ann Patchett piše je doista kao da je i kuća jedan od likova romana. Ta kuća, palača zapravo, koja je trebala biti temelj obiteljske sreće, u ovoj priči postaje temelj razdora, tempirana bomba koja će članove obitelji rasuti na sve strane svijeta, da bi joj se na najneočekivaniji način ipak vratili. Tako je ovaj roman priča o domu, o mjestu koje bi trebalo biti sveto mjesto apsolutne sigurnosti, mjesto iz kojeg izranja naša snaga za život, za avanture, za osobni rast... Idealno za sve kojima treba lekcija kako dom nisu puki zidovi i krov nad njima.

Ann Patchett

Profil, 288 str., 129 kuna

 

Popis uzvanika

Vjenčanje na visokom nivou: skupa dizajnerska haljina, neobična lokacija, luksuzni pokloni, skupi viski... Zvuči poznato? No ipak nismo na Livanjskom polju, nego na irskom otoku. Sve što je moglo poći po zlu na ovom je vjenčanju (mlade i ambiciozne TV zvijezde i isto takve urednice časopisa) tako i završilo. Čini se da će to biti jedno od onih vjenčanja o kojima se, zbog niza nezgoda, priča godinama. No tada se dogodi ubojstvo i sve odjednom počinje sličiti na najbolje priče kraljice krimića – same Agathe Christie. I tada se pred očima čitatelja raspadaju svi ti savršeni životi, jer savršenstvo doista ne postoji. 

Lucy Foley

Mozaik knjiga, 350 str., 119,90 kuna

Vilin konjic

Špijuni su mnogim čitateljima (zagušenim od klasičnih krimića i sve prisutnih psiholoških trilera) omiljeni junaci. Za takve je ovaj roman idealno ljetno štivo. Priča počinje na vrhuncu Drugog svjetskog rata: petero mladih američkih muškaraca i žena prima misteriozno pismo američke tajne službe u kojem ih se poziva u špijunsku misiju. Svatko od pozvanih odlučuje prihvatiti izazov, a kada se grupa sreće na obuci, među njima se pojavljuju brojne veze. Ekipa prolazi ubrzanu obuku i dobiva kodno ime: Vilin konjic. Misija ih vodi u Pariz pod nacističkom okupacijom.

Leila Meacham

Znanje, 528 str., 39,90 kuna

Otok nestalih stabala

Hrvatski čitatelji dobro znaju rad turske (britansko-turske, ako vam je draže) književnice Elif Shafak, a ovo je roman koji je tek izašao iz tiska. Ljubavna priča govori o Cipru: Defne i Kostas na suprotnim su stranama. Ona je Turkinja, on Grk, oboje Cipar nazivaju domom. Njihova ljubav je zabranjena, a jedino mjesto na kojem se mogu sastajati je konoba Sretna smokva, nazvana tako zbog čudesnog stabalca koje raste usred prostorije. Rat će njihov grad pretvoriti u ruševinu, a desetljećima kasnije, 16-godišnja Ada, rođena u Londonu, kreće tragom smokve u konobi. 

Elif Shafak

Hena com, 368 str., 134,10 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije