Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skup u NSK

Trajno čuvanje publikacija s interneta kao dijela hrvatske kulturne baštine

NSK
Foto: Marko Lukunć/PIXSELL
26.09.2014.
u 11:41

U NSK se održava stručni skup povodom arhiviranja weba

        U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici obilježeno je deset godina od početka arhiviranja sadržaja sa interneta u Hrvatskoj. NSK je 2004. godine počela projekt HAW sa Sveučilišnim računskim centrom Sveučilišta u Zagrebu. HAW posebno arhivira sadržaje koji dokumentiraju sadašnji trenutak, trendove, zbivanja, važne događaje i osobnosti. HAW omogućuje i otvoreno korištenje te građe putem adrese haw.nsk.hr. Svrha projekta je trajno čuvanje publikacija s interneta kao dijela hrvatske kulturne baštine.  

Na otvaranju skupa govorili su Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, te Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnoga računskog centra Sveučilišta u Zagrebu – Srce. Potom je Tanja Buzin govorila o pitanju zašto uopće arhivirati web, Mirna Willer o samoj ideji i modelu arhiviranja, Miroslav Milinović o tehnološki aspektu arhiviranja weba u Hrvatskoj, a Sofija Klarin Zadravec o arhivu weba i digitalnoj knjižnici. 

>> Boško Barac poklonio ostavštinu oca Antuna

>> Hrvatska država poput Millesa

Komentara 1

DU
Deleted user
09:05 29.09.2014.

Nadam se da sam i ja arhiviran

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije