Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ciklusu Lisinski subotom večeras nastupa glasoviti francuski orguljaš

Daniel Roth: "Postao sam orguljaš zbog Alberta Schweitzera"

roth
11.04.2014.
u 21:29

Nakon koncerta publika će moći uživati i u razgovoru dvojice orguljaša koji će na pozornici s maestrom Rothom voditi Pavao Mašić

Kraljica instrumenata u Lisinskom večeras će ponovno biti probuđena. Za to će se pobrinuti ne princ, nego jedan od svjetskih orguljaških kraljeva.

O vještini, autoritetu i ugledu Daniela Rotha najbolje svjedoči njegov angažman na jednom od najsvetijih mjesta orguljaškog svijeta, na koru pariške crkve sv. Sulpicija. Tamo se nalaze jedne od najvećih i najpoznatijih orgulja na svijetu, instrument koji je sačuvan upravo u svom izvornom obliku iz 19. stoljeća kada je njegova izgradnja dala veliki zamah razvoju čitave glasovite francuske orguljaške škole.

Stoga će Daniel Roth koncert u ciklusu Lisinski subotom započeti glazbom Charlesa M. Widora, blistavog predstavnika te velike tradicije i ujedno jednog od svojih slavnih prethodnika na koru sv. Sulpicija. Na programu su i skladbe Césara Francka i Camillea Saint-Saënsa, ali ne orguljaške, nego manje poznata djela iz njihovih opusa koje je upravo Roth obradio za orgulje. Orguljašku virtuoznost Roth će pokazati i u trankskripciji klavirskog Preludija i fuge u e-molu, op 31, br. 1 Felixa Mendelssohna, a kako i priliči velikom orguljaškom recitalu istaknuto mjesto u programu imaju i skladbe J. S. Bacha. Na samom kraju Roth će odsvirati i Finale iz vlastite skladbe Te Deum.

U kratkom razgovoru uoči zagrebačkog koncerta maestro Roth nam je otkrio kako i danas, nakon 29 godina službe u Svetom Sulpiciju, još uvijek otkriva nove predivne kombinacije registara velikog instrumenta te crkve.

Roth je u djetinjstvu bio mnogo više oduševljen slikarstvom nego klavirom za koji ga je gurao otac. Ali, dok mu je bilo dvanaest godina majka ga je odvela u kino na film o životu legendarnog doktora, humanista i orguljaša Alberta Schweitzera koji je, kao i Roth, rođen u Alzasu.

- Čim je film završio rekao sam majci da želim postati orguljaš i do danas sviram orgulje s velikim divljenjem prema Albertu Schweitzeru – prisjeća se maestro Roth.

Čar svog poziva vidi i u tome što su svake orgulje na svijetu drugačije. Stoga će i čitav dan prije nastupa u Zagrebu provesti za orguljama kako bi ih što bolje upoznao i za svaku skladbu odabrao najprikladniju kombinaciju zvukova od kojih će se sutra sasvim sigurno zatresti Lisinski.

Nakon koncerta publika će imati još jedno zadovoljstvo: razgovor dvojice orguljaša koji će s maestrom Rothom na pozornici voditi sjajan mladi hrvatski orguljaš Pavao Mašić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije