Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
47. po redu

Dane satire otvara 'Sloboština Barbie'

Sloboština Barbie
Karla Jurić
25.04.2023.
u 10:35

Popularni festival održat će se u Kerempuhu od 6. do 21. lipnja

Izbornica 47. Dana satire Fadila Hadžića, Željka Udovičić Pleština izabrala je naslove za festival koji će se održati od 6. do 18. lipnja, s dodjelom nagrada u srijedu 21. lipnja, uz koncert neuništivog Džimija Stanića.

Festival otvara koprodukcija Punctuma i Kunst teatra s predstavom "Sloboština Barbie" koju je prema romanu Maše Kolanović režirala Natalija Manojlović, a slijedi Zona pansiona s predstavom "Tko tu koga" Borne Vujčića u režiji Tamare Damjanović. Već i te dvije prve predstave najavljuju festival na kojem su u prvom planu autorice, ali i teme koje se najčešće (pogrešno) nazivaju ženskima.

Tako iz Narodnog pozorišta Subotica stiže predstava na srpskom jeziku (u tom se kazalištu ravnopravno postavljaju i predstave na mađarskom), autorsko djelo Minje Peković "Bravo za klovna", a iz Splita stiže HNK Split s djelom "U malu je uša đava", koju je prema hit-romanu Tisje Kljaković Braić režirao Mario Kovač. Slijedi ZKM-ova "Ja sam ona koja nisam", po djelu Mate Matišića i u režiji Paola Magellija, a večer poslije djelo još jednog hrvatskog dramatičara, "Moj sin samo malo sporije hoda" Ivora Martinića, koje je u Sarajevskom ratnom teatru režirao Ivan Plazibat.

Iz Ljubljane stiže Slovensko mladinsko gledališče s predstavom "Žbam!" Simone Semenič, u režiji Vite Taufera, i to je jedina predstava koja nije za mlađe od 16 godina. HNK Zagreb na festivalu se natječe s već nagrađivanom predstavom "Sorry", autorskim projektom Bobe Jelčića, a domaćin Kerempuh predstavlja se svojom koprodukcijom s Gavellom, predstavom "Kralj Ubu" u režiji Mirana Kurspahića. Iz Beograda stiže Hartefakt s "Našim sinom" Patrika Lazića, a splitska Playdrama izvest će predstavu "Tako nam Bog pomogao", koju je po knjizi "Summa Atheologiae" Borisa Dežulovića režirao Hrvoje Korbar.

Festival zatvara Narodno pozorište Sombor autorskom predstavom Andrása Urbána, a bit će to drugi "Kralj Ubu" na Danima satire 2023.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije