Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagrade HDLU-a

Dalibor Martinis nagrađen za životno djelo, Matej Vuković najbolji je mladi umjetnik

Davor Puklavec/PIXSELL
28.02.2024.
u 08:29

Nagradu za najbolju izložbu dobila je Lea Vidaković, a za doprinos likovnoj umjetnosti Zvonko Maković

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uručila je dobitnicima godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za 2023. godinu, a potom je u HDLU-u otvorena i izložba laureata.

Nagradu za životno djelo dobio je Dalibor Martinis, a u obrazloženju tog odabira stoji da je on jedan od najistaknutijih hrvatskih transmedijalnih i videoumjetnika čiji je opus obilježen kontinuiranim eksperimentiranjem, inovacijama i istraživanjem granica umjetničkoga izričaja.

Nagradu za najbolju izložbu godine dobila je Lea Vidaković za "Obiteljski portret", koji smo gledali u Galeriji Prsten HDLU-a, a kojom je predstavila animiranu instalaciju, proizišlu iz praktičnog dijela doktorskog istraživanja na studiju na ADM/NTU u Singapuru 2020. godine, koje se bavilo prostornom naracijom za animirane sadržaje u galerijskim, muzejskim ili drugim javnim prostorima. Najboljim mladim umjetnikom proglašen je Matej Vuković čiji se radovi, rečeno je, mogu promatrati kao niz pojedinačnih prizora i oblik formi ujedinjenih u skulpture izvedenih specifičnim rukopisom elementarnoga kiparstva. Matej Vuković otvara prostor inteligentnom humoru modeliranom iz vlastite vizije svijeta. Priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti dobio je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković. Doktorirao je 1996. radom o slikarstvu Vilka Gecana, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je od 1975. do umirovljenja 2012. godine predavao na Odsjeku za povijest umjetnosti. Njegov esejistički i feljtonistički rad ocijenjen je ironičnim promatračkim okom. Ministrica je prilikom dodjele nagrada izrazila i zadovoljstvo što će zgrada HDLU-a uskoro krenuti u obnovu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije