Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gamerski skandal

Cyberpunk 2077 bio je epski promašaj, a sada se digao iz pepela

CD Projekt Red
26.09.2023.
u 10:08

Phantom Liberty poljskog studija CD Projekt Red zapravo je ono što je Cyberpunk 2077 otpočetka trebao biti: imerzivni, napeti distopijski neo-noir koji nosi snažna priča

Prošle su gotovo tri godine od jednog od najvećih i najskupljih promašaja u modernoj gamerskoj povijesti, koja je skoro dovela do kraha uspješnog poljskog studija CD Projekt Red.

Njihova euforično iščekivana distopijska igra Cyberpunk 2077, u čijoj je glavnoj ulozi angažiran hollywoodski superstar Keanu Reeves, i prije objave osvojila je desetke nagrada za uvjerljive trailere i druge objavljene materijale. Uzbudljivim sadržajem Poljaci su nas dražili još od 2012., da bi nakon višemjesečnih odgoda igru napokon objavili krajem 2020. godine. Milijuni igrača pohrlili su kupiti svoj primjerak, ali umjesto užitka igre dočekao ih je programerski kaos koji je Cyberpunk 2077 učinio gotovo neigrivim.

Skandal koji je izbio prelio se iz gamerskog u financijski svijet: čak i Wall Street Journal pisao je o golemim gubicima, masovnom povratu novca kupcima i najavama kolektivnih tužbi razočaranih igrača. Umjesto velikog uspjeha, Cyberpunk 2077 postao je najpoznatija katastrofa u svijetu gaminga.

Tri godine poslije, taman kad bi čovjek pomislio da će ona žuta dvostruka kutija na mojoj polici zauvijek skupljati prijezir i prašinu, uhvatila sam se kako je gledam i razmišljam da joj dam još jednu šansu. Nije to bilo iz nekog posebnog mazohizma ili deficita igara (doslovno ne znam što bih prije pokrenula), nego zahvaljujući brojnim tekstovima koji ovih dana hvale Cyberpunk 2077, odnosno sadašnje stanje te igre. Dodatni razlog za povratak Cyberpunku dolazak je novog dodatka Cyberpunk 2077: Phantom Liberty, o kojem su se također raspisali svi svjetski mediji, a od danas je dostupan na PC-ju, PlayStationu 5 te Xbox serijama X i S.

Imali smo sreće biti među novinarima kojima su izdavači ustupili Phantom Liberty prije službenog lansiranja i usprkos svoj skepsi, moram reći da se zaista radi o senzacionalnom uzletu iz digitalnog pepela.

Radnja je smještena u dosad neviđeni dio Night Cityja u kojem preuzimamo ulogu V. (Valerie ili Vincent, ovisno o vašem odabiru), osobe koja prihvaća gotovo nemoguću špijunsku misiju. U početnoj prilagodbi lika moguće je odabrati tri pozadinske priče (nomadsku, uličarsku ili korporativnu), a ovisno o odabiru, imat ćete i različit set vještina te nešto drukčiju progresiju kroz igru.

Phantom Liberty zapravo je ono što je Cyberpunk 2077 otpočetka trebao biti: imerzivni, napeti distopijski neo-noir koji nosi snažna priča inspirirana znanstvenofantastičnim filmom Johna Carpentera "Bijeg iz New Yorka" te kultnom knjigom "Srce tame" Josepha Conrada, kao i njenom filmskom adaptacijom, "Apokalipsom danas" Francisa Forda Coppole.

U ovom proširenju nailazit ćete na već poznate likove u rasponu od glavnog junaka originalne igre Silverhanda do najveće pop-zvijezde Night Cityja Lizzy Wizzy (glas joj daje stvarna pop zvijezda Grimes), a među novim junacima poznatom se pojavom ističe agent Solomon Reed, kojega utjelovljuje još jedna hollywoodska zvijezda, glumac Idris Elba.

Akcijske scene precizno su izbalansirane s ostatkom narativa te izvedene bez većih tehničkih grešaka. Mehanika igre temeljito je popeglana i čak usavršena, tako da gotovo zaboravljamo do koje mjere nije radila u prvim verzijama Cyberpunka, pogotovo u njegovim konzolaškim verzijama.

U međuvremenu je izgrađen i cijeli prošireni svijet Cyberpunka, od stripova do animea Cyberpunk: Edgerunners radnjom smještenom prije igre, koji je prošle godine imao premijeru na Netflixu.

Proširenje Cyberpunk 2077: Phantom Liberty sada košta tridesetak eura, ali ako vas zanima i originalna igra, ovih su dana dostupni prilično isplativi paketi i dodatna sniženja. A nakon lansiranja Phantom Libertyja, najavljen je i početak rada na novom nastavku igre...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije