Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
psinu izvukli kroz prozor

Čudovište iz jadranskih dubina zaplovilo zrakom i doputovalo na Velesajam

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
19.04.2022.
u 12:50

Hrvatski prirodoslovni muzej se rekonstruira: 'Preseljenje velikih eksponata ogroman je logistički izazov'

Zbog rekonstrukcije Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, u utorak, 19. travnja, počet će preseljenje važnog eksponata Zbirke riba - velike bijele psine, na sigurnu lokaciju u prostorima Zagrebačkog velesajma.

"Muzej se trenutno nalazi u fazi najveće rekonstrukcije u svojoj povijesti, a preseljenje velikih eksponata ogroman je logistički izazov", istaknula je tim povodom ravnateljica Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović. Muzej je tijekom protekle dvije godine preselio svu građu u novoizgrađenu čuvaonicu u Novom Petruševcu, jedinu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj te u prostore Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Za preseljenje su ostala dva najveća eksponata - velika bijela psina te golema psina, koje su zbog složenosti postupka do zadnjeg čekale premještaj. Preseljenje velike psine, Carcharodon carcharias, ulovljene u Jadranskom moru, počinje u utorak, a uskoro se očekuje i preseljenje najvećeg eksponata - goleme psine. Hrvatski prirodoslovni muzej trenutačno je u fazi obnove vrijedne više od 118 milijuna kuna iz europskih fondova i Grada Zagreba. "Radovi su u tijeku od prosinca prošle godine, a očekuje se da će završiti do kraja iduće godine kada će građani i posjetitelji grada Zagreba moći uživati u novom sjaju potpuno obnovljene Palače Amadeo na Gornjem gradu", poručuju iz Muzeja.

Primjerak velike bijele psine od četiri i metra je bio toliko velik da nije bilo izbora osim kroz prozor ga iznijeti vani. Najverojatnija solucija za primjerak od 11 metara bit će prenošenje kroz krovište muzeja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije