Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK VELIKANA

Cocker je jedan od posljednjih nastupa imao u pulskoj Areni

21.08.2013., Pula - Kraj sezone velikih ljetnih koncerata obiljezio je Joe Cocker nastupom u Areni.  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
24.12.2014.
u 15:05


Na Woodstocku 1969. oduševio je kao gotovo nepoznat pjevač

Jedan od najvećih rock-interpretatora Joe Cocker, čiji je dubok glas posljednjih pola stoljeća bio jedan od najprepoznatljivijih ovog žanra, u 71. godini preminuo je, prema posljednjim informacijama, od posljedica raka pluća.

Na sam vrh svjetskog rocka popeo se 1969. kad je kao 25-godišnjak rasturio Woodstock kao tada jedan od manje važnih izvođača u dva sata poslijepodne posljednjeg dana festivala. A onda, nakon izvedbe uspješnice Beatlesa "With a Little Help from My Friends", koju je prvi put snimio u listopadu 1968., postao je jedna od najpoznatijih priča slavnog festivala. Kao i Santani, upravo mu je ovaj nastup otvorio sva vrata u karijeri.

U sljedećih je pola stoljeća postao poznat isključivo kao interpretator tuđih pjesama, u čemu se usavršio snimivši niz obrada, i to posebno Beatlesa.

Rijetko eksperimentirao

Manje prepoznatljiv po zapaženim albumima, neusporedivo značajniji zbog singlova, Cocker je snimio barem desetak bezvremenskih pjesama u kojima je vrlo rijetko eksperimentirao. Na svojim brojnim turnejama nije zaboravio ni Hrvatsku pa je tako posljednji put, prije manje od godinu i pol, u pulskoj Areni održao standardno dobar koncert na kojem je predstavio jednako dobar album iz 2012. "Fire It Up".

Iako je bio već gotovo sedamdesetogodišnjak, godine i nisu naškodile njegovu specifičnom nastupu punom teško opisivih i samo njemu svojstvenih pokreta. Ništa na tom koncertu publici ne bi moglo nagovijestiti da se radi o posljednjem albumu i posljednjem hrvatskom koncertu barda tradicionalne rock-obrade.

Nakon Pule nastupio je još samo nekoliko puta, posljednji put prije nešto više od godinu dana.

Uz malu pomoć prijatelja

Njegova je glazba, uvijek pažljivo balansirana između rocka, popa, soula i bluesa, funkcionirala kao pravi magnet za radijske stanice širom svijeta.

I baš su se oni srednjostrujaški zgodici iz sredine Cockerove karijere poput "You Are So Beautiful", "Up Where We Belong" ili "N'Oubliez Jamais" bez problema održavali desetljećima među generacijama pop i rock-publike, ali su isto tako i davali Cockeru jak alibi gotovo za puko održavanje karijere bez prave promjene.

O Cockerovoj bolesti u javnosti nije bilo mnogo informacija sve do rujna kad mu je počast na svom koncertu u New Yorku odao Billy Joel otpjevavši "With a Little Help from My Friends" oponašajući Cockerov glas. Čudio se tada što Cocker nije u Kući slavnih rocka, a jasno je da je to prva nepravda koja će se ispraviti.

I to ponovno, kao i 45 godina ranije, uz malu pomoć njegovih prijatelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije