Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strip

Cobain kao slabić određen vezama s moćnijim ženama

'cobain_nnn_kul_261110'
Foto: 'Miron'
1/3
29.11.2010.
u 18:06

Na Hrvatski je preveden strip "Bogomdan" ("Godspeed") o frontmenu Nirvane Kurtu Cobainu

Mladi izdavač Mondo Fac objavio je prijevod stripa "Godspeed" koji portretira život legendarnog frontmena Nirvane Kurta Cobaina.

Priča počinje u pjevačevu ranom djetinjstvu, kada je u igri s izmišljenim prijateljem tražio utjehu zbog razvoda svojih roditelja, kreće se preko prvih glazbenih uspjeha, selidbi, ljubavnih brodoloma, sve do gubljenja u ovisničkim mukama i, konačno, samoubojstva.

Prema scenariju Barnabyja Legga i Jima McCarthyja te u crtežu Stevea Beaumonta (pseudonim Flameboy), Cobain je prikazan kao rock mesija određena traumama iz djetinjstva i ženama koje su ga poslije okruživale.

Radnja ne otkriva ništa novo o njegovu životu, ali podsjeća na zanimljive detalje poput Cobainove veze s frontmenicom feminističkog punk benda Bikini Kill, po kojoj je nastala i legendarna "Smells like a Teen Spirit", ili pak njegove dugogodišnje fascinacije bendom Melvins.

Pripovjedački je ton patetičan, narator kao da moli da se pri svakom okretanju stranice sažalimo nad sudbinom posrnulog pjevača. To bi vjerojatno moglo proći kod emo tinejdžera, no sigurno će odbiti dio zrelije čitalačke publike.

Crtež je vrlo mainstream, kako i priliči stripu rađenom za široke mase, korektnog realističnog stila, s nešto uočljivog nesnalaženja u crtanju lica poznatih osoba (pogotovo na ženskim likovima).

Ukratko, riječ je o sasvim prosječnom djelu čiji je jedini adut mnogo činjenica o Cobainu i Nirvani pobrojenih na jednome mjestu.

Ključne riječi

Komentara 1

YE
yesterday
21:14 29.11.2010.

Žene koje muškarce nazivaju slabićima su izmet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije