Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert u Lisinskom

Chris Cornell pjevao je 
s Vedderom i Cobainom

Chris Cornell
15.04.2016.
u 17:10

Govorimo o osnivaču postave Soundgarden i članu supergrupa Audioslave i Temple of the Dog, jednom od najutjecajnijih pripadnika grunge generacije devedesetih

Chris Cornell pretežno je sam s gitarom i glasom, uz povremeno sudjelovanje multiinstrumentalista Bryana Gibsona na violončelu, mandolini i, na samom početku, klaviru, priredio u četvrtak navečer sjajan koncert u Lisinskom. Cornell je sam i rasprodao koncert prije nekoliko mjeseci, par sati nakon što su ulaznice puštene u prodaju.

Tim pothvatom se, nakon Davida Gilmoura lani u Puli, uvrstio na popis ekspresnih “rasprodaja”, ali ne sezonskih sniženja, premda je povoljnim cijenama ulaznica organizator omogućio da oko 1800 ljudi znatno jeftinije nego u nekoj od prestižnijih europskih dvorana bude na koncertu sezone i jedinom Cornellovu nastupu u regiji. Dapače, sedam kuna od cijene ulaznice išlo je u Cornellov fond za nezbrinutu i zlostavljanu djecu.

Govorimo o osnivaču postave Soundgarden i članu supergrupa Audioslave i Temple of the Dog, jednom od najutjecajnijih pripadnika grunge generacije devedesetih. Cornell posjeduje auru legende čiji repertoar korespondira s “usporednim svemirima” kolega suvremenika iz Pearl Jam ili Nirvane, pa vam se u Lisinskome moglo činiti da su s njim duhom na pozornici Eddie Vedder ili Kurt Cobain.

Promovirajući posljednji samostalni album “Higher Truth” Cornell je u intenzivna dva i pol sata na pozornici Lisinskoga potvrdio neke velike i male istine. Da je prvoklasan izvođač moćnoga glasa koji precizno kontrolira i dozira dinamiku nastupa. S gitarom u rukama, poput solo nastupa Eddieja Veddera ili Brucea Springsteena, daje daleko više od zbroja sastavnih dijelova, a u trenucima kad je s njim na violončelu bio Gibson i korištenjem jeka, pedantan dramatičan ugođaj dosegnuo je maksimum.

Od početka s “Before We Disappear” među 25 izvedenih pjesama sa samostalnih albuma i ploča bivših bendova uvrstio je i nekoliko autorskih obrada Led Zeppelina, Princea – maestralno spojio glazbu “One” od U2 s tekstom pjesme “One” Metallice – i Beatlesa, ali je ključna poruka globaliziranome svijetu ipak bila; “Vremena se mijenjaju, na lošije”, u klasiku Boba Dylana “The Times They Are A-Changin’”.

Ključne riječi

Komentara 2

RM
rmd3
17:52 15.04.2016.

to je umjetnik a ne Severina koju natezete po portalima.

UM
umnjak
20:07 15.04.2016.

Sinocnji koncert, odmor za dušu i tijelo. Jedan od onih koje cu pamtiti cijeli zivot.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije