Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak Marina Kaporela

Četvero Splićana u ringu za mjesto šefa Hrvatskog doma

Ivo Cagalj/PIXSELL
12.01.2023.
u 12:34

Kandidati za ravnatelja Hrvatskog doma su Majda Goluža, Vanessa Kleva, Frane Kuss i Pero Prosenica

Završen je natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom raspisan prije četrdesetak dana. Kako doznajemo, pobudio je zanimanje stručnjaka, poglavito glazbenih umjetnika, ali i javnosti, koja je proteklih mjeseci, ako i nije bila pratila rad Hrvatskog doma, iz političkih, ali i istupa glazbenika mogla puno toga doznati i zaključiti.

Dužnost v.d. ravnatelja Hrvatskog doma dvije godine obnaša Marin Kaporelo, koji je na to mjesto došao iz Glazbene mladeži Split. Ustanova nema Upravno vijeće jer ga po zakonu, kažu pravnici, ne mora imati, a na sjednici Gradskog vijeća održanoj u rujnu prošle godine nije prihvaćen Izvještaj o radu Hrvatskog doma za 2021. godinu. Bilo je jasno da slijedi radikalna promjena, a u međuvremenu su brojni hrvatski glazbenici potpisivali peticiju i slali pisma potpore Marinu Kaporelu, koji je, tvrde, izvrstan organizator koji dovodi velika imena u koncertnu dvoranu koju je grad podno Marjana desetljećima čekao...

– Upravo šaljemo gradonačelniku na potpis suglasnost za sastav Povjerenstva koje će razmotriti ponude pristigle na natječaj za ravnatelja Hrvatskog doma – izjavio je za Večernjak Mario Negotić, pročelnik po ovlaštenju Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Splita.

U Povjerenstvu koje će birati novog čelnika bit će, ako gradonačelnik Ivica Puljak ne odredi drukčije, pročelnik Mario Negotić, dva zamjenika Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić, Marina Kuzmanić Petreš, voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Splita, i Slaven Tahirbegović kao član Stručnog vijeća Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom.

Prema riječima pročelnika Negotića, pristiglo je nekoliko prijava. Sljedećih dana sastat će se Povjerenstvo, utvrditi ispunjavaju li kandidati uvjete natječaja i pozvati ih na razgovor.

Kako neslužbeno doznajemo, u fotelju ravnatelja Hrvatskog doma željelo bi zasjesti četvero kandidata iz Splita, a šuška se da je upućena i jedna molba iz Zagreba. Prijavu je navodno poslala Majda Goluža, poznata splitska violinistica koja obilježava 40 godina umjetničkog djelovanja, a nekoliko se puta natjecala za intendanticu teatra. Druga zainteresirana dama je pijanistica Vanessa Kleva, direktorica Piano Loop festivala, profesorica u Glazbenoj školi Josipa Hatzea.

Ravnatelji Hrvatskog doma rado bi bila i dvojica muškaraca koji su nam potvrdili svoje želje.

– Da, natjecao sam se za ravnatelja jer mislim da ispunjavam uvjete – kazao nam je dirigent Frane Kuss koji predaje dirigiranje na Glazbenom odjelu Umjetničke akademije.

– Očekujem pravedan izbor – poručuje Pero Prosenica, čelnik Glazbene mladeži Split, koji je diplomirao glazbenu pedagogiju.

Tko će biti novi ravnatelj Hrvatskog doma, odlučit će gradonačelnik Ivica Puljak jer prijedlog ne mora ići na Gradsko vijeće. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije