Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hit-izložba

Celestina Medovića razgledajte još ovaj tjedan do 12. veljače

izložba, Celestin Medović
arhiva VL
07.02.2012.
u 12:03

Umjetnička su djela prikupljena iz brojnih institucija diljem Hrvatske, ali i susjednih zemalja Bosne i Hercegovine i Mađarske. Posebna je privilegija koju nudi izložba sekcija Medovićeva monumentalnoga historijskoga slikarstva

Veliku retrospektivnu izložbu Celestina Medovića u Klovićevim dvorima do sada je vidjelo više od 20 tisuća ljudi. Svi koji to je još nisu imali prilike vidjeti stignu još ovog tjedna. Naime, izložba je otvorena do nedjelje 12. veljače, a Klovićevi dvori rade svaki dan (osim ponedjeljka) od 11 do 19 sati.

Izložba slikara s Pelješca koji je svjetsku slavu postigao već na samom početku umjetničkoga puta, diplomskim radom „Bakanal“ za koji je odlikovan srebrnom medaljom Ludviga II. Bavarskoga kao i brojnim drugim priznanjima diljem Europe, najcjelovitije je dosadašnje predstavljanje ovoga autora. Umjetnička su djela prikupljena iz brojnih institucija diljem Hrvatske, ali i susjednih zemalja Bosne i Hercegovine i Mađarske. Posebna je privilegija koju nudi izložba sekcija Medovićeva monumentalnoga historijskoga slikarstva koje prvi put do sada objedinjuje najznačajnija ostvarenja iz Odjela za bogoštovlje i nastavu (danas Hrvatski institut za povijest u Zagrebu), Moderne galerije, Muzeja lijepih umjetnosti u Budimpešti i drugih zbirki. Osim poznatih djela ovoga, uz Bukovca najznačajnijega predstavnika hrvatske moderne, izložba podastire brojna djela iz privatnih zbirki: bezvremenske krajolike i marine, koje ovoga hrvatskoga autora svrstavaju uz bok europskim impresionističkim kretanjima na prijelazu stoljeća. Da je Medović jedan od favorita među kolekcionarima, svjedoči i zastupljenost njegovih djela u najvažnijim privatnim kolekcijama Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije