Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Carl Milles, veliki prijatelj Ivana Meštrovića, prvi put u Hrvatskoj

'milles1_nnn_kul_160413'
Foto: ''
1/3
16.04.2013.
u 17:48

Za nekoliko će mjeseci, pak, u Stockholmu biti priređena "uzvratna" izložba Meštrovićevih djela. "Bit će to prvi put da će Meštrović zakoračiti na švedsko tlo", rekla nam je Rumjana Meštrović

Švedski kraljevski par, nakon što se srdačno pozdravio s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem ispred Banskih dvora, pješice se uputio do Atelijera Meštrović na Gornjem gradu, gdje je otvorena izložba Carla Millesa, jednog od najpoznatijih švedskih kipara 20. stoljeća i prijatelja Ivana Meštrovića. Kralj Carl XVI. Gustaf i kraljica Silvia razgledali su Millesovu zagrebačku izložbu u pratnji hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i njegove supruge Tatjane, a nazočni su bili i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, Meštrovićev sin Mate i njegova supruga Rumjana Meštrović.

Sjećanje na djetinjstvo

U Meštrovićevu Atelijeru u Mletačkoj ugledne je goste dočekao ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara, koji ih je s kustosima proveo kroz prostor u kojemu je nekada živio Meštrović, a izložbu je službeno otvorila ravnateljica muzeja Millesgården iz Stockholma Onita Wass.

Mate Meštrović prisjetio se djetinjstva provedenog u toj kući te je kraljevskom paru pokazao i sobu u kojoj se rodio. Kralja je posebno zanimao Meštrovićev portret Augustea Rodina, dok se kraljica zanimala za "Povijest Hrvata". Izložbom naslovljenom "Milles kod Meštrovića", koja se za širu javnost otvara u srijedu, prvi se put u Hrvatskoj predstavljaju djela velikana švedske umjetnosti, čije je kiparsko djelo po mnogočemu blisko Meštrovićevu. Izloženo je pet Millesovih ranih skulptura u bronci "Muškarac s Martiniquea", "Krila", "Menada koja pleše", "Marija" i "Folke Filbyeter" te je riječ o prvoj izložbi tog umjetnika u jednom hrvatskom muzeju.

Djela ostavljena narodu

Ideja za izložbu rodila se još prije pet godina za posjeta švedskog veleposlanika izložbi posvećenoj Meštrovićevu cavtatskom mauzoleju u Gliptoteci HAZU, a za nekoliko će mjeseci, pak, u Stockholmu biti priređena "uzvratna" izložba Meštrovićevih djela. "Bit će to prvi put da će Meštrović zakoračiti na švedsko tlo", rekla nam je Rumjana Meštrović. Kako ističu njezini priređivači, Millesova zagrebačka izložba plod je suradnje kustosa Muzeja Ivana Meštrovića i muzeja Millesgården, a cilj joj je upozoriti na bliskost dvaju umjetničkih i životnih putova, Millesova i Meštrovićeva. Dvojica umjetnika susrela su se u više navrata, prvi put 1911. godine, a nakon toga uglavnom u Meštrovićevu domu u SAD-u. Povezivalo ih je i poznanstvo s Augusteom Rodinom, kao i to da su i jedan i drugi svoja djela i dojmove s atelijerima ostavili svome narodu. Carl Milles sa suprugom Olgom darovao je Švedskoj raskošno zdanje s vrtom skulptura nazvano Millesgården na otoku Lidingö u Stockholmu i cijelu njegovu zbirku, a sam je za života znao osobno pokazivati posjetiteljima taj prostor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije