Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u HNK SPLIT

"Capuleti i Montecchi" pogodili su dušu publike

HNK Split
26.02.2024.
u 18:04

U subotu je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu održana praizvedba Bellinijeve opere u režiji Hrvoja Korbara

Čudno je što se Bellinijeva opera "Capuleti i Montecchi" vrlo rijetko u svijetu izvodi i što nikad nije postavljena u Splitu jer je njezina subotnja praizvedba u režiji Hrvoja Korbara i pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića nagrađena gromoglasnim ovacijama i bezrezervnim oduševljenjem publike. Split je nakon dugo vremena dobio belkantističku operu, izrazito pitku, Dalmatincima blisku, bez velikih dramskih naglasaka.

Redatelj se suzdržao od aktualiziranja Shakespeareove priče, što je dobro, jer valjda se danas nitko ne ubija zbog nesretne ljubavi?! Ulogu Julije odlično je iznijela nova solistica splitske Opere, sopranistica Nela Šarić, dok je Romea utjelovila izvrsna mezzosopranistica Josipa Gvozdanić, rođena u Zagrebu. Posebno dojmljiv na premijeri bio je bas Božo Župić u ulozi Capellia, kao i Mate Akrap, također bas koji je tumačio Lorenza.

Zbor HNK Split koji je uvježbao Veton Marevci bio je kao i uvijek odličan, premda u ovoj operi nema raskošnih grupnih dionica. Dvosatni užitak tijekom kojeg se nakon svakog otpjevanog broja čuo pljesak pojačali su pokreti članova splitskog Baleta koje je osmislila Maja Huber. Scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin majstorski je iskoristila rotirajuću pozornicu, a posebno je dojmljiv središnji dio njezine scenografije: mauzolej sa stupovima te ogromno žensko lice visoko gotovo tri metra koje su izradili kipar Teo Baučić i scenograf Ozren Bakotić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije