Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trijumf Makedonaca

Brilijantni Nikola Ristanovski u ulozi Bulgakovljevog "Molierea"

moliereov život iz skopja
arhiv gavelle
13.05.2013.
u 16:23

Makedonski narodni teatar oduševio je zagrebačku publiku izvedbom drame "Moliereov život" Mihaila Bulgakova u kazalištu Gavella. U naslovnoj ulozi nastupio je Nikola Ristanovski.

Nakon gostovanja u Beogradu i Rijeci, predstava “Molièreov život” Mihaila Bulgakova u režiji Aleksandra Popovskog i izvedbi Makedonskog narodnog teatra doživjela je trijumf i na Gavellinoj sceni. Iako su ovacije prije svega namijenjene briljantnom Nikoli Ristanovskom, danas apsolutnoj kazališnoj zvijezdi jugoistočne Europe koji je nastupio kao Molière, pljesak su i te kako zavrijedili i svi glumci iz te živahne autorske predstave koja je najsnažnija moguća obrana kazališnih sloboda. Aleksandar Popovski poigrao se sa kanonskim tekstovima francuskog komediografa uvrstivši ih u Bulgakovljevu dramu, dobivši potresnu predstavu koja se može usporediti sa Formanovim filmom \"Amadeus\". Popovski, inače čest gost Gavelline pozornice, izbrisao je granice između Molierea i Bulgakova, ali i granice umjetničkog djela i privatnog života umjetnika. Tako su Louis XIV i Josif Visarionovič Staljin postalo gotovo pa jedan lik, svaki sa svojim pripadajućim kardinalima, premda je težište ove predstave na uvijek osjetljivom odnosu religije i ljudskih sloboda. Treba pohvaliti i domišljatu scenografiju Svena Jonkea, kostime Snežane Pašić Raić, ali i glazbu koju potpisuje daroviti redatelj. Priča je za sebe završna scena predstave u kojoj cijeli ansambl profesionalno izvodi pjesmu \"Heroes\" Davida Bowiea.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije