Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
renesansno remek-djelo

Botticelli prodan za rekodnih 92,2 milijuna dolara, bivši vlasnici ogorčeni

CARLO ALLEGRI/REUTERS/PIXSELL
31.01.2021.
u 15:18

Slika talijanskog renesansnog slikara Sandra Botticellija “Mladi muškarac koji drži medaljon” prodana je za vrtoglavih 92,2 milijuna dolara na dražbi u aukcijskoj kući Sotheby’s

Slika talijanskog renesansnog slikara Sandra Botticellija prodana je za vrtoglavih 92,2 milijuna dolara na dražbi u aukcijskoj kući Sotheby’s. Djelo “Mladi muškarac koji drži medaljon” tako je postalo najskuplji Botticelli dosad prodan te drugo najskuplje djelo nekog renesansnog majstora otkad je da Vincijev “Salvator Mundi” postigao cijenu od 450 milijuna dolara. Kupac dubokih džepova odlučio je, naravno, ostati anoniman.

“Mladog muškarca” Botticelli je naslikao oko 1480. godine, a iako ni identitet mladića na slici nije poznat, pretpostavlja se da je riječ o nekom članu ugledne obitelji Medici. Izbor tako mladog subjekta, kao i činjenica da je u platno ubačen medaljon s likom sveca, odnosno slika drugog umjetnika, sienskog slikara Bartolomea Bulgarinija – neobični su za Botticellija. Zbog toga su stručnjaci godinama i sumnjali u autentičnost djela. Dodatni problem predstavlja i komplicirana povijest Botticellijeva nasljeđa jer bio je stoljećima gotovo zaboravljen te su njegova djela i njihova važnost ponovno otkriveni i prepoznati tek u 19. stoljeću. Tako se i za postojanje “Mladog muškarca” saznalo tek kada se pojavio na tržištu početkom prošlog stoljeća. Povodom ove rekordne aukcije javila se i kćer bivših vlasnika slike Suzy Lewis. Oni su pak ogorčeni jer su platno na aukciji 1982. godine prodali za samo 1,3 milijuna dolara.

– Bila je to apsolutna katastrofa. Sliku smo poslali na aukciju u Christie’s te je bilo dogovoreno da će je kupiti muzej Getty. Međutim, dan prije aukcije, likovni kritičar i nezadovoljni bivši zaposlenik kuće Christie’s na televiziji je iz inata proklamirao kako slika nije Botticellijeva. Getty je odustao od kupnje i prodana je za smiješan novac – kazala je Lewis, koja na zidu umjesto originalnog Botticellijeva platna danas ima uokviren njegov poster.

Komentara 1

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
19:34 31.01.2021.

ali Botticllijevo Rođenje Venere je ipak najveći spektakl...Uffizi, Firenze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije