Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Zagreb

Blizanci, brodolom, potraga za ljubavi... – a nije sapunica

premijera,HNK Zagreb, Skakespeare
pixsell
05.12.2012.
u 15:06

Makedonski redatelj Aleksandar Popovski, kojemu je to prva suradnja s HNK Zagreb, kaže da je uživao raditi s ansamblom Drame HNK Zagreb, ali da je dugo tražio tekst kakav je želio; bez rata, politike, nasilja, krize i recesije

Već na prvi pogled jasno je da likovi iz Shakespeareova "Na Tri kralja ili kako vam drago" izgledaju kao da su pobjegli iz nekog davnog videospota Adama Anta. A priča je to i o tome da su svoje ikonografije novovalni neoromantici početkom osamdesetih godina 20. stoljeća pronašli u teatru, čak i onom starom 400 godina, kada je pisao i svoje komade na scenu postavljao veliki William Shakespeare.

Tu su i Soneti

Premijera novog Shakespearea na sceni HNK Zagreb predviđena je za petak, 7. prosinca, a predstava je jučer predstavljena na konferenciji za novinare, na kojoj su novinari mogli vidjeti njezin početak. Makedonski redatelj Aleksandar Popovski, čije smo radove do sada u nas gledali na scenama Kerempuha, Gavelle i Teatra Ulysses, a kojemu je to prva suradnja s HNK Zagreb, kaže da je uživao raditi s ansamblom Drame HNK Zagreb, ali da je dugo tražio tekst kakav je želio; bez rata, politike, nasilja, krize i recesije, te poentira:

– To me dovelo da ovog bajkovitog Shakespearea, priči o ljubavi.

A dramaturginja predstave Ana Tonković Dolenčić kaže da je predstava zamišljena kao rasprava o ljubavi te da se u "konstrukciji" teksta služila još nekim Shakespeareovim tekstovima, prije svega Sonetima.

Numenova scenografija

– To je prava ljubavna priča, bajkoviti tekst. Sapunica, ali bez ikakvih negativnih konotacija, jer sve je tu: brat i sestra blizanci, izgubljeni i nađeni, brodolom koji su preživjeli, njihova potraga za ljubavlju... – objašnjava Ana Tonković Dolenčić.

Scenografi su Numen i Ivana Radenović, kostimografkinja je Jelena Proković. Na sceni su jake snage HNK Zagreb: Bojan Navojec, Iva Mihalić, Olga Pakalović, Goran Grgić, Alma Prica, Ivan Glowatzky, Luka Dragić, Livio Badurina, Krunoslav Šarić...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije