Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika aukcija

Bivša zaručnica imovinu Freddieja Mercuryja prodala za 46,5 milijuna eura

Yui Mok/PRESS ASSOCIATION
20.09.2023.
u 09:01

Freddiejev srebrni češalj za brkove iz poznate draguljarnice Tiffany & Co. procijenjen je na petstotinjak dolara, a prodan za vrtoglavih 189.000 $!

Ukupna zarada s niza aukcija koje je Sotheby's organizirao u svih svojih 15 galerija, ponudivši 1400 predmeta pokojnoga Freddieja Mercuryja, dosegnula je 46,5 milijuna eura, što je rekord za kolekciju te vrste. Sotheby's je glazbenikove predmete na dražbama ponudio u sklopu svojevrsne muzejske izložbe koju je besplatno otvorio za javnost, privukavši više od 140.000 posjetitelja u nešto više od mjesec dana.

Gotovo 99 posto predmeta prodano je po cijeni višoj od prvobitno procijenjene. Iznimku čini glazbenikov klavir marke Yamaha na kojemu je komponirao svoju poznatu skladbu "Bohemian Rhapsody". Prodan je za 2,2 milijuna dolara, što je rekord za takav instrument, no aukcijska kuća procijenila je da će ga prodati za 2,5 – 3,8 milijuna dolara.

Iznenađenje je srebrni češalj za brkove iz draguljarnice Tiffany & Co. Prodan je za vrtoglavih 189.000 dolara, a prije početka dražbe procijenjen je na iznos između 500 i 750 dolara. U Sotheby'su su zadovoljni i cijenom postignutom za srebrnu narukvicu sa zmijom koju je Mercury nosio u glazbenom videu za "Bohemian Rhapsody" 1975., a koja je prodana je za 881.717 dolara, što je rekordna cijena za komad nakita koji je pripadao jednoj rock-zvijezdi.

Kolekciju je na prodaju ponudila Mary Austin, bivša Freddiejeva zaručnica kojoj je ostavio svoju londonsku kuću i imovinu o kojoj se brinula više od 30 godina.

– Već niz godina privilegirana sam što živim okružena svim prekrasnim stvarima koje je Freddie toliko volio. No stiglo je vrijeme da zatvorim ovo vrlo posebno poglavlje u svome životu. Bilo mi je važno učiniti to na način koji bi se i Freddieju svidio, a on je najviše od svega volio aukcije. Bio je velik i inteligentan kolekcionar. Nadam se da će ovo biti prilika da podijelimo sve aspekte Freddiejeva života, javnog i privatnog i da svijet bolje shvati i slavi njegov jedinstven, prekrasan duh – rekla je, dodajući kako će dio prihoda od aukcije biti doniran Zakladi Mercury Phoenix i Zakladi Elton John Aids, organizacijama koje su angažirane na prikupljanju novca za borbu protiv AIDS-a od kojega je Mercury bolovao. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije