Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
utrka s vremenom

Birokratske zavrzlame traju predugo, Glazbeni zavod spreman je za obnovu

Robert Anic/Pixsell
15.02.2022.
u 10:21

HGZ ulazi u utrku s rokovima Fonda solidarnosti EU. Europski novac mora se potrošiti do kraja svibnja 2022. godine, a radnici tek počinju ojačavati konstrukciju zgrade.

Gotovo dvije godine trajale su birokratske zavrzlame i projektne pripreme za veliki zahvat konstrukcijske obnove zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici. Riječ je o izrazito važnom mjestu hrvatske kulture, domu najstarije hrvatske privatne glazbene udruge s javnom namjenom, u kojem se nalazi i naša prva prava koncertna dvorana. Ne čudi zato da se upravo obnova zgrade HGZ-a koja je stradala u zagrebačkom potresu spominje kao jedno od najvažnijih infrastrukturnih ulaganja u toj kategoriji, zajedno s obnovom Muzeja za umjetnost u obrt i drugih kulturnih “ranjenika”.

– Napokon smo ishodili sva odobrenja. Za nekoliko dana postavit ćemo kran i krenuti u postavljanje željezne konstrukcije i podzidavanje temelja. To znači da će zgrada HGZ-a u ovoj fazi biti samo konstruktivno ojačana, za što je HGZ s Ministarstvom kulture i medija sklopio ugovor u vrijednosti 57 milijuna kuna. A nama tek predstoji prikupljanje sredstava za cjelovitu obnovu zgrade – rekla je predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković, istaknuvši da u toj drugoj fazi računaju na sredstva iz Nacionalnog programa otpornosti i oporavka.

– Sve je spremno za početak radova na konstrukcijskoj obnovi. Još se samo očekuje odobrenje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koje bi trebalo stići svaki čas. To je važno jer su rokovi da upotrijebimo dodijeljeni novac izrazito kratki. Prema ugovoru, rok za izvođenje je godinu dana, dok je rok za utrošak sredstava iz europskog Fonda solidarnosti 30. svibnja 2022. – otkrio nam je glavni projektant Roman Šilje.

Dodao je da projekt cjelovite obnove HGZ-a ne uključuje samo konstruktivnu sanaciju. Prenamjenom potkrovlja trebala bi se dobiti potpuno nova dvorana za glazbenu umjetnost, kao jedna od prvih nadogradnji na pojedinačno zaštićenom kulturnom dobru u zagrebačkom Donjem gradu, što znači da bi HGZ mogao biti primjer drugima.

Da su u stisci s vremenom, potvrdila je i Matanovac Vučković, naglasivši kako trošenje sredstava iz Fonda solidarnosti nije “ni jednostavno niti lagano”.

– Načini funkcioniranja administracije vrlo su izazovni. Na nadležne institucije apeliram da ne usporavaju procese tamo gdje to nije potrebno, budući da se sve što se tiče europskih sredstava odvija u rokovima. Mi sada ulazimo u utrku s vremenom – upozorila je predsjednica HGZ-a.

Budući da sredstvima iz Fonda solidarnosti nije predviđeno pokrivanje svih troškova koje obnova zaštićene zgrade uključuje, najavljeni su i donatorski projekti, poput koncerta “Glazba je glasnija od potresa” na obljetnicu zagrebačkog potresa u 6,23 sata ujutro.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije