Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijera Teatra &TD

"Beštije" govore o mladosti koja ne zna što i kamo, ali sanja o bijegu

Teatar &TD
05.06.2023.
u 11:38

"Beštije" su autorski projekt redateljice Kristine Grubiše i dramaturginje Karle Leko, a velika "gošća" u predstavi nacionalna je dramska prvakinja Alma Prica

Svi mi s nešto godina na plećima, s idiličnim sjećanjima na djetinjstvo, svi mi koji dijelimo porijeklo s Jadrana i njegovih otoka prepoznajemo slike i emocije koje na scenu donosi nova predstava Teatra &TD.

"Beštije" su autorski projekt redateljice Kristine Grubiše i dramaturginje Karle Leko, koji 'kopa' mnogo dublje od sjećanja, posebice onih koje je naš um umotao u nostalgiju za djetinjstvom i mladošću, predstava koja donosi onu skrivenu, često vrlo mračnu, stranu života u malenoj izoliranoj zajednici. Ovdje je to otok, jer autorice se oslanjaju na ono što dobro poznaju, na vlastita iskustava odrastanja u dalmatinskim gradovima i mjestima, specifičnosti tog podneblja i njegovih ljudi, na priče o pomorcima, o ženama koje ih čekaju, na mladost koja ne zna što i kuda, ali sanja o bijegu. Nije stoga ni čudno da poruka predstave glasi: "A što se tiče beznađa, to je nešto o čemu štagod i znamo." To beznađe motor je ove predstave.

Mladim autoricama može se reći da bi im predstava, pa i priča, bila "ubojitija" da su je malo skratile, ali im se ne može poreći da su stvorile zanimljivo djelo. Mnogo toga uspjele su omotati u scenski zanimljiva rješenja, od kojih je najefektnije ono koje govori o malomišćanskoj monotoniji, dok je svakako najemocionalnije ono koje pokazuje kako je lako pokleknuti pred tuđim očekivanjima i izgubiti sebe, ali i kako trčanje za snom ponekad vodi ravno u tragediju.

Atmosfera predstave jest filmična, jasno oslonjena na filmove Larsa von Triera, Man Robina Hardyja i Arija Astera, a tome su u službi scenografija Mateja Kniewalda, kostimografija Marijane Cigić i posebno glazba Nikole Krgovića. Mlade glumce predvodi odlična Lara Nekić u ulozi Biserke, a uz nju su i Marin Stević, Ema Šunde i Luka Knez. Velika gošća u ovoj predstavi velika je glumica Alma Prica, kojoj je očiti godio "izlet" iz Drame HNK Zagreb, a upravo zbog nje, Lare i Eme ovo je jaka ženska priča. No, na sceni je još jedan veteran, Igor Golub koji ulogom čvrsto na okupu drži mlade, ali je i moćna potpora Almi Prici. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije