Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijenale umjetnosti

Berlin je vratio politiku u umjetnost

MDF46408_nnn_kul_030512
AFP
05.05.2012.
u 15:26

Politička ludnica vladat će u Berlinu za trajanja Bijenala umjetnosti, kamo su presađene breze iz Auschwitza, u kojem je otvoren ured za antipropagandu režima u Bjelorusiji...

Umjetnost je skupa, čak i kad ne troši puno ulja na platnu, može se reći za najnovije izdanje berlinskoga Bijenala umjetnosti za koji je izdvojeno više od dva i pol milijuna eura. Glavna umjetnička manifestacija Njemačke bavi se k tome politikom, pa je dvostruko intrigantna. Ovaj put izuzetno je provokativna. Dio umjetnika umjetnički komentira političku prošlost. Mladi poljski umjetnik Lukasz Surowiec posadio je u Berlinu 320 breza, presađenih iz Auschwitza! Namjera mu je bila podignuti živi spomenik i podsjetnik na nedjelo koje se ne smije zaboraviti. Tako nemilosrdnu izravnost pokazuju gotovo sva djela.

 Bjeloruska aktivistica i umjetnica Marina Napruškina, koja živi u Berlinu, bori se svojom umjetnošću s režimom Aleksandra Lukašenka. Osnovala je tu “ured za antipropagandu” koji prikuplja “izvorno propagandno gradivo” iz Belorusije!

 Direktor je Bijenala također Poljak Artur Zmijewski, rođen u Varšavi. Rogobore zbog njegovih odluka da politiku na taj način vrati u umjetnost. Čak je umjetnike koji se namjeravaju prijaviti za Bijenale zamolio da napišu svoja politička opredjeljenja i stavove! Za svoje pomoćne kustose pozvao je članove kontroverznog ruskog umjetničkog kolektiva Vojna koji užasava ljubitelje lijepih umjetnosti priređujući orgije u muzeju, što nije vrhunac njihovih društvenih provokacija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije