Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lisinski subotom

Berezovski, Sohijev i Njemački simfonijski orkestar iz Berlina

berezovski
DLJI
12.10.2013.
u 14:15

Karizmatični pijanist i dirigent donose atraktivan program s djelima Sergeja Prokofjeva i Dmitrija Šostakoviča

Zagrebačka koncertna sezona zahuktava se još jednim istinskim spektaklom koji večeras donosi popularni ciklus Lisinski subotom. Njemački simfonijski orkestar iz Berlina dolazi pod vodstvom svog šefa dirigenta, osetskog maestra Tugana Sohijeva čija je svjetska karijera posljednjih sezona u nezadrživom uzletu, o čemu svjedoče i njegovi nastupi s Bečkim i Berlinskim filharmoničarima. Uz angažman u Berlinu, Sohijev je zadržao i mjesto na čelu Nacionalnog orkestra iz Toulousea u Francuskoj.

Uz maestra Sohijeva istaknutu će ulogu u Lisinskom imati i karizmatični ruski virtuoz Boris Berezovski kao solist u dva klavirska koncerta: Prvom u Des-duru Sergeja Prokofjeva i Drugom u F-duru Dmitrija Šostakoviča.

- Koncert Prokofjeva je mladenačko djelo, dok je Šostakovič svoje djelo skladao u poznim godinama, ali ga je posvetio svom sinu pa možemo reći da obje skladbe imaju mladenački polet i naboj koji ih na neki način povezuje – rekao nam je telefonom iz Moskve maestro Berezovski uoči svog dolaska u Zagreb.

- Skladbe je izabrao maestro Sohijev, a meni se taj izbor jako svidio i teško bi mi bilo odlučiti se koji mi je skladatelj draži i čija mi je glazba veći izazov – kaže Berezovski. O maestru Sohijevu kaže da je pomalo misteriozan dirigent koji se odmah nakon koncerata povuče i nestane pa se malo i rijetko druže, ali na koncertnom podiju izvrsno surađuju.

Kad Berezovski kaže da Hrvatska zauzima posebno mjesto u njegovom srcu to nije tek puka ljubaznost. Slavni je pijanist, naime, čest gost čiji nastupe u Lisinskom, baš kao i one na Dubrovačkim ljetnim igrama, publika dugo pamti.

Klavirski koncerti na ovom će zagrebačkom koncertu biti uokvireni s dvije vrlo zahtjevne i atraktivne orkestralne skladbe. Koncert počinje Suitom iz baleta Zlatno doba Dmitrija Šostakoviča, a završava furioznom Skitskom suitom Sergeja Prokofjeva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije