Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Literatura Kosova

Beogradski promotor albanske književnosti s Kosova

Matoshi, Ilić i Neziraj u Booksi
tomislav miletić/pixell
05.10.2011.
u 14:00

U zagrebačkoj Booksi otvorena je revija malih književnosti posvećena novijoj albanskoj književnosti s Kosova. Suorganizator je i beogradski podlistak Beton koji je objavio i knjigu "Iz Prištine, s ljubavlju".

– Na Kosovu je više pjesnika nego u Kini biciklista – surovo se našalio kosovski novinar i pisac Halil Matoshi na otvaranju revije malih književnosti posvećene novoj albanskoj književnosti Kosova u zagrebačkoj Booksi. A kuriozitet revije je da je suorganizator ovog puta iz Beograda.

– Nedavno sam u Beogradu na jednoj anketi zaokružio odgovor da nikada neće biti vrijeme za suradnju Srbije ili Kosova, ali mi moramo raditi na tome – rekao je urednik beogradskog Betona Saša Ilić. On je uz dramatičara Jetona Neziraja stao iza dviju knjiga “Iz Prištine, s ljubavlju” i “Iz Beograda, s ljubavlju” s panoramama novije srpske i albanske literature s Kosova.

– Riječ je o prvim prijevodima pisaca iz Srbije i Kosova u posljednjih trideset godina – ističe Matoshi koji je u koncentracijskom logoru u Požarevcu bio čak godinu dana. 

– Meni je i te kako stalo da čitatelji u Srbiji znaju kako sam se osjećao i što sam mislio u to vrijeme – kaže pjesnik kojem su u panorami objavljene logoraške pjesme. 

– Danas na Kosovu postoji proza izdajnika i proza patriota. Stara i srednja generacija piše monumentalno, nova proza pokušava pisati individualno. Oni misle da se može psovati i domovinu i narod, ali i premijera – ističe Matoshi po čijem mišljenju kosovski pjesnici mlade generacije pišu izuzetno snažnu, svjetsku poeziju.

Kosovska i srpska panorama imale su promociju u Leipzigu, ali i u Beogradu i Prištini. Prištinski mediji promociju su pozdravili, beogradski uglavnom ignorirali, no Jeton Neziraj, autor sedamnaest drama i selektor kosovske panorame “nagrađen” je smjenom s mjesta ravnatelja Nacionalnog teatra Kosova.

Komentara 6

VE
velikazmija
18:43 05.10.2011.

režija aleksandra ilića%

VE
velikazmija
18:39 05.10.2011.

režija aleksandra ilića ili po naški -srpska posla --

VE
velikazmija
18:42 05.10.2011.

režija aleksandra ilića ili po naški -srpska posla -- velika je gužva pa nemože primiti komentar a ako i primi obrisat će jer već imam problem sa predajom --strava u režiji koga u večernjem --

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije