Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lisinski subotom

Bečki dječaci pjevaju hrvatske pjesme u čast našeg ulaska u EU

'Beckidjecaci_nnn_kul_250113'
Foto: ''
1/3
25.01.2013.
u 15:33

Svoj nastup mali će pjevači na kraju zašećeriti bečkim valcerima u obradi Geralda Wirtha

Umjetnički direktor Bečkih dječaka Gerald Wirth, s kojim smo razgovarali u povodu gostovanja slavnog zbora u Zagrebu, i sam je svoju prvu glazbenu poduku u djetinjstvu dobio kao pitomac te slavne institucije. Kasnije je postao jedan od zborovođa, a nakon brojnih dirigentskih angažmana na raznim stranama svijeta 1998. godine je došao na mjesto asistenta tadašnjeg umjetničkog ravnatelja Bečkih dječaka Norberta Balatscha, kojeg je i naslijedio 2001.

Uz to što je jedno od prvih imena u svijetu dječjih zborova, Wirth je i skladatelj čiju su skladbu Missa apostolica izvodile i naše Zvjezdice:

– Poznajem i jako cijenim rad vašeg zborovođe Zdravka Šljivca – rekao mi je Wirth u razgovoru o voditelju djevojačkog zbora Zvjezdice.

Međutim, Gerald Wirth ovaj put ne dolazi u Zagreb sa svojim dječacima, jer i inače kao osoba na čelu velike i slavne institucije uglavnom ostaje u Beču, dok po čitavom svijetu naizmjence putuju četiri pjevačke skupine Bečkih dječaka. Svaka od njih ima svoje ime i svog zborovođu. U Zagrebu tako večeras, u ciklusu Lisinski subotom, nastupa ansambl od 25 dječaka koji nosi ime Franza Schuberta.

Treba li uopće spomenuti da je i taj veliki bečki skladatelj u svoje vrijeme također u glazbu ušao kao jedan od Bečkih dječaka?

Pod dirigentskim vodstvom Olivera Stecha mali će pjevači u prepoznatljivim mornarskim uniformama izvoditi motete Buxtehudea, Gallusa, Caldare i Haydna, zborske pjesme Schuberta i Schumanna, narodne i duhovne pjesme s raznih strana svijeta – od austrijskih do pakistanskih, ulomke iz oratorija kao što je Orffova Carmina burana i mjuzikala poput Knjige o džungli. Svoj će nastup zašećeriti i Straussovim bečkim valcerima u Wirthovim obradama, ali za hrvatsku su publiku pripremili i dvije posebne točke, o čemu nam je Wirth rekao:

– Premda nastojimo, ipak ne stignemo za svaku zemlju pripremiti nešto iz njihove glazbene baštine, ali Hrvatska je europska zemlja i želja nam je bila donijeti poseban dar uoči vašeg ulaska u Europsku uniju. Zato ćemo otpjevati skladbu koja je i inače na našem repertoaru, Proljetnu pjesmu iz zbirke Pisni ljuvene hrvatskog skladatelja Josipa Hatzea – najavljuje Wirth.

Ne sjeća se tko mu je i kada donio note te skladbe, ali u svakom slučaju mu se jako svidjela pa je uvrštena u repertoar zbora. Usto, Bečki su dječaci u program koncerta u Lisinskom uvrstili i dalmatinsku pjesmu \"Oj, more duboko\", čije su note pokupili za jednog od prijašnjih gostovanja u Hrvatskoj.

Glazbena tradicija bečke dvorske kapele, duga pet stoljeća, prenosi se s naraštaja na naraštaj. Tako samo u Schubert-ansamblu, koji ove godine ide na veliku turneju i u Japan, trenutačno pjevaju i dva brata, četiri dječaka imaju stariju braću, a trojica očeve koji su prije njih bili pitomci Bečkih dječaka.

Kako nam je ispričao maestro Wirth, oko 85 posto dječaka dolazi iz Austrije, a ostali sa svih strana svijeta. Tako i u sastavu koji dolazi u Zagreb, osim malih Bečana i dječaka iz Štajerske i Koruške svoje predstavnike imaju i Bosna, Engleska, Njemačka, Mađarska, Japan, Rumunjska i Rusija.

Komentara 1

JP
JPOGACIC
11:30 26.01.2013.

Evo nešto lijepo i dobro, a nitko to izgleda ne želi komentirati. Preporučam posjet Lisinskom, ja sam bila i sinoć i uopće je to još jedino što vrijedi. A sutra na večer u Glazbeni na humanitarni koncert u korist troje mladih glazbenika bez roditelja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije