Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvorenje sezone ZF

Bečka filharmonija i Lorin Maazel 27. rujna nastupaju u Zagrebu!

maazel i becka
Terry Linke/WP
07.05.2013.
u 17:12

Jedan od najboljih svjetskih orkestara otvorit će prvu europsku sezonu Zagrebačke filharmonije

Zagrebačka filharmonija će sutra, 8. svibnja, u Lisinskom održati konferenciju za medije na kojoj će objaviti vijest koja je prevažna da je ne bismo odmah objavili: 27. rujna 2013. godine u Zagrebu će gostovati Bečka filharmonija pod ravnanjem maestra Lorina Maazela.

Zašto Zagrebačka filharmonija najavljuje gostovanje svojih slavnih kolega iz Beča? Razlog je jasan već iz poziva na press-konferenciju: Bečka filharmonija otvorit će svojim koncertom prvu europsku sezonu Zagrebačke filharmonije. Kako piše u pozivnici, gosti iz Beča na taj će način "pozdraviti ulazak Republike Hrvatske i njezinih građana u zajednicu europskih zemalja".

Zvuk slavne tradicije

"Jedan od najboljih europskih orkestara dugogodišnje tradicije i međunarodnog ugleda, čije izvedbe Novogodišnjeg koncerta svake godine željno iščekujemo i vjerno pratimo u novogodišnjem jutru, nastupit će u Zagrebu i svojim gostovanjem dati podršku dosadašnjem i budućem radu Orkestra Zagrebačke filharmonije s kojim će od 1. srpnja 2013. dijeliti zajednički europski kulturni identitet, a zagrebačkoj publici predočiti ljepotu zvuka i tradicije po kojoj su jedinstveni i prepoznatljivi", stoji u pozivnici koja će razveseliti ljubitelje klasične glazbe u Zagrebu.

Prema neslužbenim informacijama iz Zagrebačke filharmonije, bez obzira na ekskluzivni i svečani karakter te doista u cijelom svijetu elitni status gostujućih glazbenika, koncert Bečkih filharmoničara bit će dostupan publici kao predbrojka jednog od redovitih pretplatničkih ciklusa Zagrebačke filharmonije.

O svim detaljima koncerta, kao i o programu, na konferenciji za novinare govorit će ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić. No, uz njega će u Lisinskom sjediti i gospodin Alexander Steinberger, potpredsjednik Bečkih filharmoničara, čiji je dolazak iz Beča na ovu press-konferenciju također iznimna i prijateljska gesta prema hrvatskim kolegama glazbenicima i cijeloj kulturnoj javnosti.

Orkestar Bečke filharmonije posljednji je put u Zagrebu gostovao prije deset godina u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb i uz svesrdnu financijsku pomoć Grada Zagreba. Međutim, tada je naglasak bio na opernoj djelatnosti orkestra koji je stalni ansambl Bečke državne opere.

U skladu s krizom

Ovaj put Zagreb će prvi put imati priliku čuti Bečke filharmoničare u jednom reprezentativnom simfonijskom programu pod vodstvom jednog od najvećih dirigenata današnjice, koji je jedan od nekoliko redovitih gostiju za dirigentskim pultom u bečkom Musikvereinu, kao i na svjetskim turnejama orkestra.

Također je važno napomenuti da ovaj koncert, u skladu s kriznim vremenima, neće biti financiran ni iz gradskog ni iz državnog proračuna, nego isključivo uz pomoć sponzora, u prvom redu Zagrebačke banke koja je i inače glavni podupiratelj djelatnosti Zagrebačke filharmonije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije