Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekordna svjetska aukcija

Bacon srušio Munchov “Krik” na ljestvici najskupljih slika

triptih Francisa Bacona “Tri studije Luciana Freuda”
Foto: Pixsell
16.11.2013.
u 10:14

Za trodijelni portret svoga kolege Luciana Freuda, Francis Bacon postigao rekordnu cijenu na aukciji – čak 142,4 mil. dolara

Aukcijska kuća Christie’s uzdrmala je svijet kolekcionarskog tržišta umjetnina najnovijim rekordom: upravo je prodala triptih Francisa Bacona “Tri studije Luciana Freuda” za 142,4 milijuna dolara. Time je nadmašena lanjska rekordna prodaja glasovita Munchova “Krika” koji je postigao cijenu od 119,9 milijuna dolara. Time su se za jedno mjesto niže na ljestvici najskuplje prodanih umjetnina pomaknuli Picasso i Giacometti.

Bacon je svoga kolegu, kontroverznog Luciana Freuda naslikao kako sjedi na stolcu, slijeva, zdesna i frontalno. Majstorski, naravno, što je bitku za kupnju djela učinilo iznimno napetom. Početna je procjena bila 85 milijuna dolara, i to sve govori. Na početnu cijenu diglo se samo pet ruku. Ostali su štedjeli energiju. Naposljetku je rekordan iznos ugovorila galerija Acquavella za anonimnoga kupca. Nagađa se kako je moguće da kupac dolazi iz Rusije koja preuzima prevlast u kupnji skupih umjetničkih djela. Prodajom pak skulpture Balloon Dog (Orange) za 58,4 milijuna dolara Jeff Koons postao je najskupljim živućim umjetnikom!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije