Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRIPOVI NA PISMIMA

Američka pošta izdaje marke sa slavnim strip-junacima

Calvin i Hobbes
Foto: US Post Office
1/5
06.01.2010.
u 16:32

U seriji maraka od 44 centa koja će na tržište izaći u srpnju 2010., američka pošta odala je počast popularnim kreacijama Hanka Ketchuma, Morta Walkera, Jima Davisa, Boba Montane i Billa Wattersona

Odabir stripova, it o komičnih novinskih i samo jednog stripa u svescima, neobičan je po tome što se u njemu nije našlo mjesta za legendarnog Charlesa M. Schulza i njegove "Peanutse"; no, Schulzov Snoopy bio je na poštanskim markama 2001., godinu dana nakon smrti njegova tvorca.

Ovaj put je američka pošta odala počast Snoopyjevom najvećem komkurentu, lijenom i debelom narančastom mačku Garfieldu, kojeg je crtač Jim Davis kreirao 1978. i koji još uvijek redovito izlazi u brojnim novinama.

Na markama će se naći i "Dennis the Menace" ("Denis napast") koji je Hank Ketchum kreirao 1951. i koji danas crtaju asistenti pokojnog Ketchama. Taj strip čiji je svjetonazor duboko ukorijenjen u konformizam Eisenhowerove ere u SAD svojedobno je bio silno popualran širom svijeta, a danas se čita uglavnom po inerciji; kao što bi ciničniji poznavatelji stripa rekli, "donio ej smijeh i radost milijunima čitatelja koji su odavno preminuli od starosti".

Godinu dana stariji od vječnog sedmogodišnjaka Dennisa je Beetle Bailey (u bivšoj državi prevođen kao "Redov Bili"), čije pustolovine u vojarni danas crtaju sinovi originalnog tvorca Morta Walkera. No, najstariji strip je jedini koji nije objavljivan u novinama nego u posebnim svescima, i koji je toliko amerikaniziran da izvan SAD nije pretjerano poznat. Riječ je o "Archieju" kojeg je Bob Montana kreirao davne 1941., ali koji još uvijek izlazi i ima svoje ljubitelje; prošle godine je izbio veliki skandal kad je Archie odlučio zaprositi svoju curu, što bi značilo da se taj vječni sedamnaestogodišnjak mora konačno odlučiti između Betty i Veronice, kojima se naizmjenično udvarao već više od šest desetljeća.

No, ljubitelje stripa posebno je obradovala vijest da će u tu seriju maraka biti uvrštena i genijalna kreacija Billa Wattersona, strip "Calvin i Hobbes" koji je njegov kreator radio samo jedno desetljeće, od 1985. do 1995., ali kome je čak i Schulz priznavao da je bolji od "Peanutsa". Za razliku od Schulza, koji je svojim likovima zaradio oko milijardu dolara putem en samo stripa nego i čestitki, majica, postera, pernica i svih mogućih artikala sa Snoopyjem, Charliejem Brownom i drugima, samozatajni Watterson je odbio dati licencu za bilo kakav proizvod s njegovim dječakom i tigrom, "jer bi to uništilo dušu njegova djela", i nakon briljantne desetogodišnje karijere povukao se u rodni grad u Ohiju i rijetko ispupa u javnosti. No, kompleti "Calvina i Hobbesa" još uvijek se prodaju i osvajaju srce svih ljubitelja dobrog stripa svojom maštom, humorom, cinizmom i sjetom

Ako se u srpnju zateknete u Americi pa odlučite pisati nekome, savjetujemo vam da na marku nalijepite baš nezaboravnog "Calvina i Hobbesa", koji kvalitetom strši deset kopalja iznad svih drugih stripova u čijem se društvu našao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije