Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Algebrini studenti uz pomoć naprednih rješenja Telemacha uspješno organizirali svoj prvi esport turnir

esport turnir
23.02.2024.
u 08:00

Telemach već duže vrijeme ulaže u esport te je partner Hall of Game gaming arene gdje svojom 10 Giga optičkom mrežom, koja je trenutno najbrža na tržištu, osigurava potpun doživljaj igranja i streaminga. Ove su godine odlučili podržati Algebrin Global Game Jam na kojem su tijekom prvog Algebrinog studentskog esport turnira demonstrirali kako superiorna optička mreža i tehnološki napredna rješenja, iza kojih stoji Telemach, igraju ključnu ulogu u poticanju inovacija u razvoju industrije igara.

„Danas kada razmišljamo o brzom internetu, jedna od prvih asocijacija su upravo e-sport i gaming. Živimo u digitalnom dobu u kojem gameri naprosto očekuju vrhunske brzine i performanse. Štoviše, brzi internet ne samo da podržava gaming avanture, već oblikuje način na koji se doživljava svijet digitalne zabave. Brzi internet nije samo infrastruktura i temelj, već moćan alat koji gaming iskustvo podiže na jednu sasvim novu, višu razinu“ – rekao je Davor Stanišak, Viši stručnjak za upravljanje proizvodima, Telemach Hrvatska i dodao: „Upravo iz tog razloga nam je drago što je Telemach sa svojom 10 Giga optičkom mrežom pružatelj usluga za gamere. Zahvaljujući vrhunskim brzinama te niskom latencijom do 1ms, ova napredna mreža pruža vrhunsko gaming i streaming iskustvo te podržava virtualnu realnost (VR) i proširenu realnost (AR), i to u rezolucijama od čak 4 K i 8 K. Time gameri imaju potpun doživljaj igranja, što je njima izuzetno važno.“

Latencija je ključna u gaming svijetu u kojem milisekunde odlučuju o pobjednicima i gubitnicima. Fenomen “ping” predstavlja mjerenje latencije između uređaja i servera igre, a u shooter/FPS igrama brza reakcija je ključna za preživljavanje jer čak i najmanje latencije mogu odlučiti tko će odnijeti pobjedu. Natjecanja u stvarnom vremenu te streaming uživo su elementi koji zahtijevaju stabilnost i visoku razinu pouzdanosti te vrlo nisku latenciju. Tu brzi internet postaje ključan i neophodan jer bez njega, vrhunska e-sports iskustva naprosto nisu moguća, smatra Frane Škegro, Viši stručnjak za upravljanje proizvodima, Telemach Hrvatska: „S razvojem napredne tehnologije dolazi i jedna sasvim nova era – era cloud gaminga gdje je brzi internet također ključan igrač. Riječ je o igranju putem clouda/oblaka gdje se igrama može pristupiti bez obzira na moć uređaja, a jedini preduvjet je brza internet veza koja drži korak. Općenito, brzi internet postaje alat za inovaciju - od umjetne inteligencije (AI), interneta stvari (IoT), virtualne i proširene realnosti, digitalizacija i nove tehnologije poput naprednih i ultrabrzih mreža nove generacije donose veliki napredak te brže nego ikada mijenjaju način na koji živimo, poslujemo pa i igramo se, potičući razvoj novih dimenzija koje pomiču granice.“

Algebrin esport turnir okupio je studente svih fakulteta, a u potpunosti su ga organizirali Algebrini studenti koji su preuzeli ulogu i castera i promotora događanja. Kapetan Algebrinog esport tima, Valentino Slavec, jedan od pokretača inicijative, a za potrebu turnira otvoren je i novi Algebrin Twitch kanal za sve esport entuzijaste Sveučilišta: „Igrali smo igru CS2 za koju je brzina interneta presudna. S obzirom da se matchevi odvijaju u vrlo kratkim i napetim rokovima, internetska veza koja zastajkuje ('lagga') nikako ne ide na ruku igračima i zato smo zahvalni Telemachu koji nam je omogućio isprobati najbržu optiku na tržištu“ – ističe Slavec.

Već danas svjedočimo velikom porastu korištenja video i podatkovnih aplikacija koje podrazumijevaju sve veće količine podataka i za očekivati je da će potražnja za podatkovnim prometom s vremenom sve više rasti, a samim time i pritisak na telekomunikacijsku infrastrukturu. Očekujemo nastavak trenda investicija u mreže nove generacije koje omogućavaju velike brzine i visoku pouzdanost kao što su to 10 Giga optičke mreže, FWA tehnologije ili ''zračne optike'' te ultrabrze 5G mobilne mreže. „Ovo je u skladu i s ciljevima Europske komisije prema kojima do 2030. godine svaka zemlja članica treba osigurati digitalnu infrastrukturu kako bi kućanstva i kompanije imali pristup širokopojasnim uslugama brzinama od 1 Gbit/s, bilo putem fiksnih ili bežičnih veza, odnosno osigurati punu gigabitnu pokrivenost diljem Europske unije, kao i 5G pokrivenost u svim naseljenim mjestima“ – naglašava Škegro.

Operatori će morati osigurati mogućnost nadogradnje mreže kako bi dugoročno mogli odgovoriti na sve veću potražnju za podatkovnim prometom. Maksimalni kapaciteti naše 10 Giga optičke mreže su do 10 Gbit/s u downloadu i uploadu, s time da se ona može nadograditi da podržava brzine do 25 Gbit/s i do 50 Gbit/s. S obzirom na to da je danas za streaming videa ili gledanje filmova na primjer, na našoj EON TV platformi u 4k rezoluciji dovoljno oko 15 Mbit/s, a za online gaming oko 10 Mbit/s možemo reći da naša mreža nudi iznadprosječne brzine i da je naša optička mreža „future proof“ za dugi niz godina.

FWA (Fixed Wireless Access) to jest fiksni bežični pristup je već nekoliko godina u fokusu i zapravo postaje sve važniji dio strategije mrežnih operatera: „Riječ je o naprednoj tehnologiji koja operatorima omogućuje pružanje ultrabrzog povezivanja s prigradskim i ruralnim područjima, opslužujući kućne i poslovne instalacije, gdje je polaganje i održavanje optičkih vlakana preskupo ili nemoguće“ – zaključuje Stanišak.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije