Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi projekt ministarstva

106 naslova ušlo na popis koji knjižnice obavezno moraju otkupiti

Marko Lukunic/PIXSELL
05.05.2023.
u 11:39

Objavom popisa knjiga Ministarstvo je započelo pilot-projekt kontroverznog novog modela otkupa knjiga za knjižnice

Od 540 novih izdanja knjiga, koliko su nakladnici prijavili na natječaj Ministarstva kulture i medija za otkup narodnih knjižnica, njih 106 ušlo je na tzv. A listu te su ih sve knjižnice dužne nabaviti u najmanje jednom primjerku.

Tih 106 naslova objavila su 43 nakladnika. Na listu B, gdje su knjige koje se preporučuju za otkup narodnim knjižnicama, ušlo je 188 naslova, a na listu C, na kojoj su knjige koje knjižnice mogu nabavljati vlastitim sredstvima, ušlo je 246 knjiga.

Objavom popisa knjiga Ministarstvo je započelo pilot-projekt novog modela otkupa knjiga za knjižnice koji je zabrinuo dio manjih i srednjih nakladnika jer se boje da će po novom modelu biti manje vidljiviji u odnosu na neke veće nakladnike. Za razliku od dosadašnjeg modela, prema kojem su nakladnici otkupljene knjige dostavljali direktno Ministarstvu, sada će nakladnici, poštujući pravila liste A, B i C, direktno prodavati knjige knjižnicama, koje bi u novom modelu trebale raspolagati i većim novčanim sredstvima nego do sada. Doduše, Ministarstvo i dalje putem Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost (i uz asistenciju Stručnog povjerenstva za dječju knjigu) ima glavnu riječ u odlučivanju koje knjige treba otkupljivati.

Na prvi ovogodišnji natječaj Ministarstva nakladnici su poslali 540 prijava izdanja ne starijih od šest mjeseci, a do sada su godišnje na te natječaje slali oko dvije tisuće naslova. Narodne knjižnice trebaju do 17. svibnja iskazati interes za knjige s popisa A i B, nakon čega će im Ministarstvo raspodijeliti dio sredstava planiranih za prvi otkupni natječaj ove godine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije