Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Kratkovidna oporba

16.10.2008.
u 17:29

Narodu i zemlji trebaju misleći ljudi koji imaju viziju i znaju dugoročno promišljati, bilo da su na vlasti ili u oporbi. Jer i jedni i drugi jednako su vrijedni i važni. Svima je valjda jasno da je Hrvatska na jednoj od velikih povijesnih prekretnica od međunarodnog priznanja. S jedne strane ulazimo u NATO, EU nam je nadomak, dok s druge strane na naša vrata lupa velika svjetska kriza koja se poklopila i s odlučnim domaćim potezima da se pokuša što više stati nakraj mafiji i organiziranom kriminalu.

U takvim povijesnim okolnostima postoje situacije i prilike kad se i vlast i oporba izdižu iznad dnevnopolitičkih obračuna, igara i nadmudrivanja. To se posebice očekuje od oporbe kojoj jest jedna od glavnih misija da bude stalni kritičar vlasti, ali i da bude konstruktivna kad je u pitanju opće dobro.

Naravno, ni vladajući od toga ne mogu biti izuzeti. No u Hrvatskoj se još nije dogodilo da se politička elita jednoglasno složila o glavnim nacionalnim ciljevima, osim ulaska u EU i NATO. Još se nije dogodilo da su se svi složili o ključnim hrvatskim vrijednostima. I još se svi previše bave prošlošću na račun budućnosti. A ponajviše se bave sami sobom i svojim pozicijama.

Opće je poznata činjenica da dijete ne dolazi na svijet preko noći, nego da ipak na njega u pravilu treba čekati devet mjeseci. Tako se ne može očekivati, niti je to europska praksa, kako je to nadobudno tražio SDP, da Vlada odmah padne nakon jednog ubojstva, za koje još uvijek ne znamo koju pozadinu ima. Ako jest i mafijaško, mafija sigurno nije nastala preko noći, pa je se u istom roku ne može ni iskorijeniti. Vlada je u suglasju s Pantovčakom krenula odlučno, to je ubojstvo bila samo kap koja je prelila čašu, a rezultate sad treba pričekati i onda o njima zboriti. A SDP je imao svoju priliku iz koje se ništa nije rodilo.

Nadalje, oporba na Vladu baca drvlje i kamenje, a pokazalo se kako je sa svojim mjerama uspješno i na vrijeme spriječila prvi nalet svjetske financijske krize. To joj priznaju i neovisni, ali razboriti ljudi, koji joj nisu ni ideološki bliski, kao Goran Radman, ali ne i SDP, a još manje Čačićev HNS, koji još nisu prežalili posljednji izborni gubitak.

Upravo iz te neizliječene frustracije rađaju se gotovo svi oporbeni potezi, koji su još samo pojačani približavanjem lokalnih izbora. Umjesto da se narod umiruje i s njime surađuje, i daje mu se nada i vjera u bolju budućnost, oporbenjaci svojim istupima samo šire depresiju. Sigurno da nam država nije blistava, niti je Vlada savršena, ali oporba je očito još uvijek previše zaokupljena samo svojim foteljama, a ponajmanje općim dobrom. Kratkovidno, nema što.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?