Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

'Komunjarama' dati da rade!

07.12.2007.
u 16:36

SUBOTA 1. 12.
“Komunjarama” dati da rade!
Kad čitate ili slušate o velikom izdavačkom pothvatu “Večernjeg lista” i tvrtke “Pro leksis”, o dvadeset knjiga Opće i nacionalne enciklopedije, kojoj je glavni urednik bivši ministar kulture Antun Vujić, pomislite li na – Ivicu Račana? Nemate za to razloga? No ja sam se sjetio nekih zlobnih komentara o Račanovoj biografiji, u kojoj, osim u političkoj karijeri, nije zabilježen nijedan dan radnog staža! Sad na sve strane slušam Antuna Vujića koji u povodu ovog velebnog izdanja daje intervjue u kojima, što sam što na poticaj novinara, priznaje da je svoja oba velika leksikografska djela – Hrvatski leksikon i sadašnju Enciklopediju – napravio u godinama dok je bio u oporbi. Pa s obzirom na Račanov staž i na ovo Vujićevo iskustvo zaključujem – “komunjare” treba stalno držati u oporbi i dati im da rade nešto korisno!

NEDJELJA 2. 12.
Kad nema Boga - ima Hitlera!
Mjesecima se nakanjujem pročitati knjigu “Iluzija o Bogu” Richarda Dawkinsa, a da tu nakanu napokon ostvarim, potaknula me vijest iz Turske, gdje je jedan čitatelj izdavača prijavio državnom odvjetniku, jer se u nekim dijelovima knjige napadaju “svete vrijednosti”. Što se Hrvatske tiče, ona je preplavljena protuvjerskim, protukatoličkim knjigama, i zacijelo ni zbog jedne neće biti istrage. Dapače, autor kao da pripada i tradiciji ateizma u Hrvatskoj, koji funkcionira po načelu: uklonimo Boga da bismo mi došli na njegovo mjesto. Tako na poleđini “Iluzije o Bogu” piše kako je Dawkins, uz Eca i Chomskog, “jedan od trojice vodećih svjetskih intelektualaca”.  Što je to ustanovljenje “vodećih”  nego obogotvorenje ljudi koji, čim zamijene Boga, mogu činiti  najveća zla!? To Dawkins osjeća pa grčevito dokazuje da Staljin i Hitler nisu bili zločinci zato što su (ako su) bili ateisti. No to ga ne spašava, jer ga sudbinski sličnim Hitleru i Staljinu čini jednoznačnost njegova poricanja Boga, jednoznačnost u koju, baš kao i kod Hitlera i Staljina, ne smije biti nikakve sumnje, jer – ode glava! 

PONEDJELJAK 3. 12.
Politika je metafora kriminala!
I ubojstvo Davora Zečevića Zeca pokazuje kako se mafija i politika bitno razlikuju samo u jednome – u sredstvima komuniciranja. U politici je to sredstvo jezik, u mafiji – metak. I u domaćim i u stranim političkim rivalstvima, pogotovo u predizbornim kampanjama, političari svoje protivnike uvelike časte smicateljskim jezikom, jezikom kojim ih ponižavaju do ništarija koje ne bi bio grijeh ukloniti s ovoga svijeta. U inačici poprilično blažoj nego u mnogim zemljama “razvijene demokracije” čuli smo i čitali takav jezik i u Hrvatskoj. Za razliku od toga načina obračuna među političarima, kriminalci se obračunavaju tako da političku diskvalifikaciju zamijene oružjem. Pa kao što u politici netko iz jedne stranke smeta nekome iz druge stranke, pa se međusobno optužuju, tako netko iz jedne kriminalne skupine smeta nekome iz druge kriminalne skupine, pa se međusobno – ubijaju. Sa stajališta borbe za opstanak skupina i pojedinaca u njima, politika je samo metafora kriminala, ili – kriminal je samo potpuno dosljedna politika!  Ne otežava li ta sličnost i istragu kriminala, i u Hrvatskoj i drugdje!?

UTORAK 4. 12.
Devedesete: jezik stvarnosti i optužbe
“Sjetite se priče o 200 bogatih obitelji i optužbama protiv tadašnje hrvatske vlasti... Nikad nije izišao popis tih obitelji, jer se tih 200 nije moglo prikrpiti pokojnom predsjedniku Tuđmanu.” Tako u intervjuu katoličkom časopisu “MI” govori dr. Đuro Njavro, dekan zagrebačke Škole ekonomije i menadžmenta, a o pretvorbi i privatizaciji kaže: “Netko će reći kako je uništena proizvodnja. No, valja se upitati jesu li nestali socijalistički mastodonti mogli biti održani na životu, uz koju cijenu i kome bi oni bili konkurentni.” Njavro je jedan od rijetkih koji o devedesetima govori jezikom stvarnosti, a ne političkih konstrukcija. Jer, kad bi se govorilo jezikom stvarnosti, otpale bi optužbe na račun Tuđmana – i  za osobno i obiteljsko bogaćenje, i da je kriv za “pljačku tisućljeća” u privatizaciji i pretvorbi,  i za podjelu Bosne, izdaju Vukovara i Posavine, i za ratno profiterstvo generala i tajkuna... A te optužbe od početka 2000. godine daju smisao vlasti, i na Pantovčaku i u Banskim dvorima, koja je, štiteći se negativnim mitovima o Tuđmanu – Hrvatsku izručila Haagu, Bruxellesu i stranim profiterima.

SRIJEDA 5. 12.
Satrapi EU, satrapi u strankama
Sanaderova nepovredivost i strah dužnosnika HDZ-a od svoga šefa postali su već poslovični. Zoran Milanović svoga najbližeg suradnika Jurčića uklanja stilom svemoćnih komunističkih diktatora.  HSS-ova prvaka Friščića, koji je sad jako važan jer odlučuje tko će dobiti mandat za sastav vlade, dio članstva HSS-a optužuje da je na mjesto županijskog šefa HSS-a došao nelegalno, da se kao župan ponaša autokratski, te je tražio zabranu jedne knjige, a u sudskim sporovima s njim  protivničku stranu ne usuđuje se zastupati nijedan odvjetnik u Koprivničko-križevačkoj županiji! Na razvalinama svoje stranke, HSP-a, isprsio se vječni Anto Đapić i prijeti kaznom svima koji bi ga htjeli smijeniti. I dok su u svim razvijenim zapadnim demokracijama unutarstranački rivaliteti i borbe za prva mjesta i nominacije na izborima posve normalni i bit su demokracije, u Hrvatskoj se u stranke još uvijek naveliko krijumčari pavelićevski i titovski duh nedodirljivosti bogomdanih malih i velikih stranačkih diktatora, koji se onda prenosi na cijelu zemlju. Je li Hrvatskoj suđeno da bude satrapija Europske unije!?

ČETVRTAK 6. 12.
Putin, Zapad i hrvatski novinari
Gotovo svi hrvatski komentatori koji su se osvrnuli na izborni trijumf Putinove stranke u Rusiji – učinili su to kao da vire iz dupeta Amerike i Zapada. Eto, priznat će oni njegov uspjeh,  zasluge za gospodarski rast, rast standarda, vraćanje zemlji pozicije svjetske sile. Ali... Iza toga “ali” slijedi doslovce sve ono što neke zemlje EU i Amerika prigovaraju Rusiji:  te gušenje oporbe, te neispunjeni kriteriji OESS-a i Vijeća Europe, te izborna farsa, te autoritarno Putinovo vladanje, te nepoštovanje ljudskih prava, te ucjene energentima, te sukobi sa zapadnim partnerima, te podgrijavanje iracionalnog straha od NATO-a... Što zapravo najviše smeta podložničkom mentalitetu domaćih novinara? Bit će činjenica da je Putinova Rusija izbjegla ono što, u usporedbi s Rusijom, ni u minijaturnoj inačici Hrvatska nije uspjela izbjeći: vanjski dug, upliv MMF-a i Svjetske banke i druge oblike kolonijalne ovisnosti i krčmenja nacionalnih bogatstava. Napokon, i gaženje nacionalnog ponosa pred Zapadom koji svoje interesne pohode po svijetu uvezuje u planetarne demokratske aranžmane  – kao što cvjećar  pravi pogrebne bukete.

PETAK 7. 12.
Luka Modrić: Jedan protiv jedanaest!
Još odjekuje Dinamova katastrofa u Maksimiru protiv HSV-a. Ali ne vidim da se baš puno piše i govori o silnoj motivaciji koju u igračima za utakmice u Ligi Uefe već tjednima, spektakularno praćen u javnosti, stvara Zdravko Mamić. Iznad svega ljubeći Dinamo, on danomice europskim menadžerima nudi kapetana i najboljeg igrača Luku Modrića, odmjeravajući  ponude, a to ide dotle da je komentator HTV-ova prijenosa utakmice Dinamo-HSV s osobitim  divljenjem, u Mamićevu stilu, veće značenje pridavao Modrićevu odlasku nego Dinamovoj igri! Povijest svjetskog nogometa zacijelo ne pamti takav suživot očajnih rezultata jednog kluba i zapanjujućeg osobnog bogaćenja čovjeka koji taj klub vodi. Vidjeli smo kako svih devedeset minuta svi Dinamovi igrači po terenu traže Modrića, valjda misleći da se sa svakom kapetanu dodanom loptom i sami približavaju desecima milijuna eura prema kojima bi im put utro Mamić. Na Dinamovim međunarodnim utakmicama sve manje igraju igrači a sve više predodžbe o silnim iznosima iz medija koje utjelovljuje Modrić, pa onda imamo predstavu – jedan protiv jedanaest!

Želite prijaviti greške?