Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIGA Miro Gavran, “Književnost i kazalište”(Ljevak, 2008)

'Književnost i kazalište': Jetki obračun s neistomišljenicima

23.01.2009.
u 16:39

“Pjesme ne objavljujemo, teoriju prepuštamo drugima”, tako je glasila krilatica časopisa “Plima” koji je uređivao Miro Gavran. U svojoj svježe objavljenoj knjizi “Književnost i kazalište” Gavran prvi put i teorijski i kritički, pa i autobiografski pristupa kazalištu prekoračivši prvi put granicu kazališne prakse, tj. granicu pisanja za kazalište i o kazalištu.

Podnaslovljena “Eseji, razgovori, zapisi i nostalgična prisjećanja” knjiga sadrži vrlo izazovne tekstove, pa čak i jetke obračune s novinarima i s ljudima s kojima Gavran ne dijeli svjetonazor i stvaralačku poetiku. Slijedi deset pogovora raznih autora pisanih za deset Gavranovih knjiga u proteklih četvrt stoljeća.

Osobito je poticajan autobiografski dio knjige u kojem Gavran svjedoči o načinu na koji je tragao za artikulacijom svog pisma. Kao učiteljsko dijete odmalena je bio okružen knjigama, zanavijek je u njih ostao zaljubljen. U domu je naučio da se samo teškim i svakodnevnim radom može mnogo i dobro stvoriti i da se od maloga može krepko živjeti. Taj poučak nudi svako njegovo djelo, njegov život, pa nema razloga da i ova knjiga iznevjeri takva očekivanja! Posrijedi je stvaralačko i ljudsko poštenje koje je prepoznato, vrednovano i zasluženo.

Želite prijaviti greške?