Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKA IM ZEMLJA Građanska inicijativa želi uređenje vječnih počivališta

Karlovačka su groblja bez identiteta i jako zapuštena

31.03.2009.
u 18:10

Gradska groblja na Dubovcu, sa značajnim kulturnim naslijeđem za grad Karlovac, nedopustivo su zapuštena, neodržavana i bez svoga identiteta, drže u Građanskoj inicijativi za uređenja groblja na Dubovcu.

Veliki značaj
Janko Kralj uime Inicijative smatra da se pitanje izgleda vječnih počivališta stalno zaobilazi.

– Svakodnevno dobivamo predizborna obećanja uglednih političara da će baš oni stvoriti bolje uvjete života u Karlovcu. Za to se planiraju uređenja obala Korane te parkova, dok se groblja na Dubovcu, iako su i ona osmišljena arhitektonski, zaobilaze.

Groblja na Dubovcu imaju kulturno-spomenički, sakralni i povijesni značaj za Karlovac – tvrdi Kralj. On navodi cijeli niz konkretnih mjera da bi se židovskom, vojnom, pravoslavnom i katoličkom groblju u toj gradskoj četvrti vratio “stari sjaj”. – U projekt uređenja groblja valja uključiti struku te postići da se dobro osmišljenom koncepcijom vrate uništene kulturne i sakralne karakteristike po kojima su karlovačka groblja bila poznata u cijeloj Europi – nastavlja Kralj.

Dopis s prijedlozima za uređenja grobalja Kralj je poslao na adrese dvoje gradonačelničkih kandidata - Damira Jelića (HDZ) i Daria Jankovića (SDP).

Gradonačelnik šuti
Janković se složio s inicijativom građana.

– Sve što je rečeno stoji. Apsolutno ću se založiti za to da se dubovačka groblja urede, jer danas to nisu – kazao je Dario Janković. Gradonačelnik Jelić zatražio je pismeni upit, no u tjedan dana odgovor na naše pitanje nismo dobili.

Želite prijaviti greške?