Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK zvijezde u usponu

Karijera Heatha Ledgera

sce-ledger-txt.jpg
import
23.01.2008.
u 12:14

Karijera Heatha Ledgera strelovito je išla uzlaznom putanjom, još od prve uloge kad je sa 17 godina u seriji "Sweat" odabrao ulogu homoseksualca biciklista, jer je vjerovao da neafirmirani glumci, ako žele uspjeh, moraju tražiti kontroverzne uloge u kojima će biti zapamćeni. Dobar izgled donio mu je u dvadesetoj godini i prvi američki uspjeh – proslavila ga je tinejdžerska komedija "Deset stvari koje mrzim kod tebe".

Nakon što ga je Mel Gibson odabrao za ulogu svog sina u "Patriotu", bilo je očito da će mu u 21. stoljeću biti otvoren put do samog vrha. Bio je sin zatvorskog čuvara u filmu "Monster's Ball", čije samoubojstvo oca (Billy Bob Thornton) odvodi u depresiju iz koje će se izvući pomažući Halle Berry, a pored dramskih uloga status "zgodnog dečka" učvrstio je "Pričom o vitezu", neobičnom verzijom srednjovjekovnih viteških turnira kao profesionalnog sporta popraćenog rock glazbom.

Svjetski uspjeh s novom ulogom homoseksualca
Nakon nekoliko ne baš uspješnih filmova – od kolonijalne pustolovine "Četiri pera" do Gilliamove halucinantne "Braće Grimm" s Mattom Damonom – hrabro je, skupa s Jakeom Gylenhaalom, prihvatio ulogu koju su svi heteroseksualni i homoseksualni holovudski glumci odbili: kauboja koji otkriva da je homoseksualac u "Planini Brokeback".

Na snimanju tog filma, koji je od njega napravio općepoznato lice i donio mu nominacije za Oscara i Zlatni globus, stupio je u vezu s kolegicom Michelle Williams s kojom je dobio kćer, ali su se kasnije razišli. Pored nje, bio je u vezama s brojnim glumicama, od Naomi Watts i Lise Zane do Heather Graham.

I kao Bob Dylan
Nakon ne baš zapaženog "Casanove" vratio se u Australiju i glumio u žestokoj narkomanskoj drami "Candy", za čim su uslijedile uloge u dva vrlo razvikana filma: jedan je od onih koji su glumili Boba Dylana u filmu Todda Haynesa "Ja nisam tu", a onda je odabran za ključnu ulogu Jokera u "Tamnom vitezu", novom nastavku serijala o Batmanu, koji je završen, ali je trenutačno u montaži. Svi koji su vidjeli snimljeni materijal ističu da je Heath briljirao u zahtjevnoj ulozi jednog od najpopularnijih strip-negativaca, i da je pružio takvo glumačko ostvarenje da je zasjenio čak i kultnu ulogu Jacka Nicholsona iz 1989.


Heath u "Planini Brokeback"

Nažalost, Jack Napier ili Joker bit će zadnja uloga po kojoj će se Heath Ledger pamtiti. Preminuo je tijekom snimanja još jedne uloge za Terryja Gilliama u "Imaginariju doktora Parnassusa"; još se ne zna koliko je od svoje uloge dospio snimiti. Kao i u slučaju Jamesa Deana i Rivera Phoenixa, ostat će neriješeno pitanje što bi još i kako bi odglumio u karijeri koja je toliko obećavala.

Ostaje sjećanje na simpatičnog momka i na ulogu mladog kauboja koji je zbunjen osjećajima za koje nije siguran da ih razumije, koju je samo Heathcliff Andrew Ledger mogao odglumiti onako sjajno.

Želite prijaviti greške?