Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.01.2014. u 14:00

Da sam Obama ili Milanović, uzeo bih ove likove za savjetnike. I država bi manje trošila

Josip Šarić je i drugom dijelu svog putopisa kroz Ameriku pronašao zanimljive likove. Kako li je samo iskopao Garyja Turnera, navodno najmudrijeg tipa na Route 66! Čovjek bi na prvu pomislio da će stari Gary pričati o davnim danima, beskrajnim vožnjama motorima i pijančevanju po ovoj kultnoj cesti Amerike. Ali ne, stari priča o – ekonomiji. I uvjerava nas Hrvate, koji znamo da u našoj jadnoj zemlji više nema srednje klase, kako je nema ni u Americi. A bez srednje klase, poučava on, nema ni ekonomije jer samo srednja klasa plaća poreze da možeš graditi crkve, gradove, infrastrukturu...

A onda je današnju "pohlepnu" Ameriku spektakularno usporedio s drevnim Egiptom. Njegova priča ide otprilike ovako: "Davno je u Egiptu čovjek izgradio piramide, svoju zemlju gurnuo u bankrot, ljude porobio. A da je uzeo sve to kamenje, a u piramide ih je utukao mnoštvo, mogao je napravit branu na Nilu, mogao je natopiti tisuće hektara zemlje. Mogao je izgraditi veliko carstvo u kojem bi svi profitirali. Ljudi bi radili, imali bi plaće, plaćali poreze, zemlja bi cvjetala, svi bi bili sretni. Umjesto toga taj je čovjek izgradio piramide koje su služile samo kao grobovi. Nije li to tužno?"

I onda nastavio: "Takvi su i ovi naši pohlepni burzovni mešetari. Žele najzgodniju plavušu, najveći brod, a prodali bi i Ameriku kad bi mogli". Imao je Šarić još mudrih likova, svaki vas privuče svojim znanjem o ekonomiji i svojim pogledom na rad. Da sam Obama, potražio bih savjetnike na ovoj cesti. A da sam Milanović, izmislio bih neku našu Route 66. Jer ovako sve ode kvragu. Odnosno, na Route 666...

PLUS

Iako priznajem da mi koncept Paralela nikad nije legao jer se jedna tema razvlači kroz pola sata, sinoćnja o euroskepticizmu bila je odlična. Mogu li sve Paralele biti ovakve?

MINUS

Što će Ivo Banac u Pola ure kuture? I to o stotoj obljetnici od početka prvog svjetskog rata? I to onako snimljen, maltene kao Josipović kad čita novogodšnju poslanicu?

>> Tito bi bio sretan da vidi kakvu omladinu Hrvatska ima

Komentara 1

Avatar deziderij
deziderij
18:38 16.01.2014.

One priloge iz svijeta koje je radio Goran Milić su za "prste polizati" a čovjeka takvog kalibra ova HRTV može samo sanjati. Ovo što pokušava novinar Šarić mislim da će samo to i ostati - nema tu ni blizu Milićeve kvalitete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?