Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Je li moguće da ti Sanader kaže!?

18.01.2008.
u 15:37

SUBOTA 12. 1.
Partijska ćelija u vrhu vlasti
Novine stvarno pretjeruju! Sve su danas kao prvorazrednu senzaciju objavile da se novi ministar obrane Branko Vukelić sve do 1994. godine izjašnjavao kao Jugoslaven, da je bio član SKH, da je izbjegao sudjelovanje u obrani zemlje, da mu kuća koja je bila unutar “krajine” gotovo nije taknuta... No takvom se Vukeliću na čelu Ministarstva obrane ne treba čuditi. Štoviše, on je idealan za Sanaderovu vladu. Prvo, ako je izbjegao Domovinski rat, neće biti osumnjičen za ratne zločine. Drugo, činjenica da su mu Srbi štitili kuću u “krajini” znači da su već imali pričuvnu viziju buduće vlasti u Hrvatskoj u kojoj će zajedno s Vukelićem biti i dužnosnici iz pobunjeničkih redova i agresorske JNA. Treće, takav se i nije mogao izjašnjavati drukčije doli kao Jugoslaven. I četvrto, kao negdašnji član SKH, zajedno s Lukom Bebićem, Slobodanom Uzelcom, Jadrankom Kosor, Božom Biškupićem, Draganom Primorcem, Josipom Friščićem, Marinom Matulović-Dropulić i drugima on bi i danas mogao sazivati sastanke komunističke partijske ćelije u vrhu hrvatske vlasti.

NEDJELJA 13. 1.
Liberalna obrana policijske države
Kako su revnosni u obrani pravne države, pa su gotovo panično protiv toga da se, po odluci Hrvatskog sabora, Branimir Glavaš brani sa slobode! A jedne jedine riječi o metodama Vladimira Fabera nisu rekli ni Vesna Pusić, ni Ivo Josipović, ni Nenad Stazić, ni Ratko Gajica, ni Krunislav Olujić, ni Ivo Banac... Dakle, po njima, “pravna država” može podnijeti zlostavljanja, prijetnje i ucjene kakve su bile karakteristične za Titovu Jugoslaviju, Pavelićevu NDH, Staljinovu Rusiju, Hitlerovu Njemačku, ali ne može podnijeti obranu sa slobode čovjeka protiv kojega se upravo tim zlostavljanjima, prijetnjama i ucjenama dokazi konstruiraju kao što su se konstruirali u fašizmima i komunizmima! Kad je skupina generala sročila pismo protiv kriminalizacije Domovniskog rata, koje bi potpisao svaki hrvatski patriot, Stjepan Mesić ih je munjevito umirovio. Unatoč očitim zlima koja je napravio Vladimir Faber, Mesić ga uzima u zaštitu i ne isključuje ga iz svoje Komisije za pomilovanja. Još jedan dokaz kako lijevo-liberalni moral i policijska država mogu zajedno!

PONEDJELJAK 14. 1.
Sramota i “Ponos Ratkajevih”
Incident na snimanju dosad neusporedivo najlošije HTV-ove sapunice “Ponos Ratkajevih”:  glumac Božidar Alić tvrdi da ga je redatelj Branko Ivanda ispljuskao te mu glavom udario o zid. Ivanda tvrdi da ga je, pošto ga je Alić izvrijeđao, samo blago rukom udario po onoj strani lica na kojoj se ozljede ne vide, da je poslije tog udarca sudjelovao u snimanju, i tko zna kako je i gdje poslije zaradio “šljivu” s kojom se  slikao za medije... Kad se unedogled snima lutkarska sapunica, u kojoj nema nijedne uvjerljive relacije među likovima, u kojoj se glumci pokreću kao lutke, u kojoj se sreću kad god to scenaristu treba koliko god to bilo neuvjerljivo, i kao lutke izgovaraju odrvenjele dijaloge i “životne istine” koje se skanjuju uporabiti i novinarski početnici – i Alićeve uvrede i Ivandina šaka su odušak, izbacivanje nagomilane negativne energije i izraz prezira prema poslu koji se radi. Redateljeva pljuska po licu glumca  pljuska je po svom vlastitom licu dekana Akademije dramske umjetnosti koji se komercijalizirao – do dna, do vlastitog bijesa. Ali od bijesa prema sebi obično strada netko drugi.

UTORAK 15. 1.
Kome obećava Pankretić? Sebi!
Ako obećate da ćete nešto učiniti za pet godina, nitko vam ne može reći da govorite istinu, ali ni da lažete! Jer, vaše je obećanje neprovjerljivo. Stoga je vaš jezik oslobođen odgovornosti, kao, na primjer, uoči izbora 2000. godine kad su Radimir  Čačić  i Vesna Pusić obećali 200.000 novih radnih mjesta. Sada pak Božidar Pankretić kaže: “Na selo ću u deset godina vratiti 450.000 ljudi.” Čačić i Pusićka do kraja četverogodišnjeg mandata nisu ostvarili nijedno radno mjesto više nego što je radnih mjesta bilo na početku tog mandata. A ako je suditi po tome kakvo je stanje na selu danas i kakvo je bilo dok je Pankretić već bio ministar, ne samo da se tamo neće vratiti 450.000 ljudi nego bi ih toliko moglo otići. Pa ipak, abeceda psihologije kaže da Čačić, Pankretić i drugi koji obećavaju ne govore uludo. Jer, svi ostvare svoje osobne probitke u nekom skladu s onim što obećavaju Hrvatskoj.  Čačić je nakon četiri godine vlasti bio višestruko bogatiji, bit će to i Pankretić, i svi drugi ministri odreda. U memoriji velikog novca najbolje se čuvaju uspomene na vrijeme kad su se neki, poput Milinovića, vezali lancima!

SRIJEDA 16. 1.
Uzimaju milijarde - uskraćuju sitniš
Kao što je Eduardo da Silva zahvalan Modriću kad mu na utakmici reprezentacije doda loptu za pogodak – bit će da je tako na “centaršutu” Europskoj uniji koja je Hrvatskoj uskratila novac iz nekih pretpristupnih fondova zahvalan Zoran Milanović. Ali nema baš razloga za veselje Milanovićevu pogotku u Sanaderovoj mreži. Sjećam se nemarnog susjeda iz svog sela koji je prodao jedan krasan veliki vinograd s kojeg mu je poslije novi gazda “darežljivo” poklanjao nekoliko korpi grožđa. Poput tih korpi je novac što ga Hrvatska dobiva iz pretpristupnih fondova Europske unije, u čije najmoćnije zemlje odu godišnje milijarde eura profita iz hrvatskih banaka i drugih profitabilnih tvrtki koje smo strancima budzašto prodali. I Milanovićev SDP i Sanaderov HDZ upravo su se natjecali u rasprodaji “obiteljskog  srebra”, a kako je počelo, vjerojatno ćemo i idućih godina gledati kako se Milanović i Sanader natječu u skidanju gaća Europskoj uniji i svađaju oko toga čije su čari ljepše.

ČETVRTAK 17. 1.
Govorite potiho, Faber je u blizini!
“Mislim da se visokom politikom ne bi smio baviti nitko tko nema kuću, dva auta i barem 50.000 eura ušteđevine...”  To je slavna prošlogodišnja izjava Ratka Mačeka, donedavnog glasnogovornika Vlade, dana u povodu javnih upita Sanaderu o podrijetlu njegovih skupocjenih satova. Imovinske kartice novih članova Vlade – Adlešičke, Bajsa, Jandrokovića, Milinovića, Pankretića i Uzelca – posve su u skladu s tim Mačekovim političkim svjetonazorom. U skladu je s njim i Mačekov odlazak u privatni marketinški biznis u kojem će usluge pružati i HDZ-u i koji će mu donositi više novca nego dosadašnji posao. Budući da imovinske kartice novih ministara, uglavnom iznimno bogatih, pokazuju kako su svoje imetke stekli zahvaljujući svojoj povlaštenosti, Mačekovu izjavu, koju on potkrepljuje vlastitim primjerom, treba dopuniti, pa bi glasila ovako: ne možete u politiku ako se niste dovoljno nagrabili, i ne možete u politiku ako se zahvaljući njoj ne želite još nagrabiti. Narod je nekad znao reći: lopov do lopova! Ali potiho, jer je bio komunizam, u kojem su te na svakom koraku vrebali Vladimiri Faberi!

PETAK 18. 1.
Je li moguće da to Sanader kaže!?
Možete li povjerovati da je – na sastanku s poslodavcima i sindikalistima koji zbog poskupljenja prijete prosvjedima, u koje će se, kako prijeti, uključiti i SDP – Sanader rekao: “Situacija je teška, ali nije zabrinjavajuća.” Je li to onaj Sanader koji se za izbore hvastao da je narodu priskrbio brda i doline, a nakon izglasavanja Vlade obećao nova brda i doline!? Zar su se njemu otele riječi: “Situcija je teška”? Gdje je teška? U Nigeriji? Ali čovjek, koji je u petnaestak godina od činovnika u podstanarstvu uznapredovao do bogatuna s vilama i skupocjenim satovima, zna što, kada, gdje i kome treba reći. Sindikaliste treba  umiriti, prilagoditi se jeziku tog  najpodmitljivijeg ljudskog soja, i dati im do znanja da ne mogu svi odjednom i svi na isti način okrenuti leđa i pustiti vjetrove u lice radnicima. Smrad bi bio strašan, zato: svaki izbori – jedan Kunst!

Želite prijaviti greške?