Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEME APSURDA

Jataci antihrvatstva

Autor
Tihomir Dujmović
19.10.2008.
u 17:28

Hrvate smo trebali pustiti do Banje Luke”, tvrdi bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Peter Gailbraith za Dnevni avaz i sad se čovjek ima potrebu okrenuti prema različitim likovima i pokazati publici da je sve u politici relativno osim jataka antihrvatstva koji svakoj zastavi osim hrvatske prignu glavu. Koji problem ove BiH godinama ne vide u prokleto pogrešnoj američkoj procjeni, koja se evo sada i službeno priznaje, nego ga svode na sotonizaciju hrvatske politike u BiH. Teza “Hrvate smo trebali pustiti do Banje Luke” sugerira ne samo da SAD ne dvoji da su Srbi bili pred porazom, nego je to dokaz da je Amerika, spašavajući Banju Luku, spašavala ne samo Republiku Srpsku nego i Slobodana Miloševića.

To je priznanje da je ovako monstruozno Bosnu podijelila Amerika, a ne Tuđman, kako godinama laju jataci antihrvatstva. Galbraith je sad zakoračio jednom nogom u istinu, no nismo ga s tim istinama čuli ‘95. Reći da je HV trebalo pustiti u Banju Luku znači potvrdu da su hrvatske snage oslobodile zapadnu Bosnu, što se ni na koji način u Zapadnoj Bosni, a kamoli u Sarajevu, ne registrira. Postoji li ijedna manifestacija i jedan dan koji se obilježava uime zahvalnosti HV-u što je spasio nekoliko stotina tisuća Bošnjaka od pokolja u zapadnoj BiH?

Ne postoji. I da stanemo uz tezu da je hrvatska involviranost u bošnjačko-hrvatski rat notorna stvar, za zapadnu Bosnu je i ta pretpostavka irelevantna. Titu se pripisuje da je pripojio Istru i Istra to slavi do dana današnjeg. Isti Tito je Bokokotorski zaljev, Bačku i Srijem donirao Crnoj Gori i Srbiji. Analogno, čak i da je Tuđman kriv za sukob Hrvata i Bošnjaka u srednjoj BiH, zapadna Bosna bi se trebala klanjati Tuđmanu. Galbraith ističe da je odluka da Hrvati ne uđu u Banju Luku vezana uz “humanitarnu katastrofu egzodusa Banje Luke”. Riječ je zapravo o paničnom strahu SAD-a da bi izbjeglice iz Banje Luke u bijesu srušile Miloševića, tog diktatora kojega je SAD podržavao. Vratimo se hrvatsko-bošnjačkim odnosima.

Kako to da nikom živom u BiH ne pada na pamet zahvaliti za spašenu ruku ili nogu dok je ležao kao dio Armije BiH, recimo, u splitskoj bolnici, zahvaliti se na boci krvi koju je dobio u Makarskoj, Karlovcu ili Zagrebu? Pokucati na vrata kirurgu što mu je spasio ruku ili nogu i zagrmiti u Sarajevu kad se sotonizira Hrvatska i Tuđman: “Čekajte, ljudi, nije baš sve bilo tako!” Nema jedne boce krvi koju je Srbija Draže Mihailovića donirala bošnjačkom vojniku. Nema jedne puške koju je Srbija prošvercala za nekog bošnjačkog ratnika.

Niti je neka Mladićeva postrojba oslobodila dio Knina u korist Hrvatske. Zašto se nema ljudske potrebe okupiti tisuću Bošnjaka što su od Hrvatske dobili oružje i prošli obuku u hrvatskim vojnim centrima kad su išli u rat u BiH? Okupiti i ljudski zahvaliti. Zašto je nemoguće organizirati akciju okupljanja svakog tisućitog Bošnjaka što je preko nas otišao na Zapad, spasivši glavu sebi i obitelji? A “fašistička Hrvatska” ga je propustila. Nema dvojbe da je kasniji rat Bošnjaka i Hrvata najgori mogući razvoj događaja, ali nema sumnje ni da krivnja za rat nije samo na jednoj strani.

No, hrvatsko-bošnjački odnosi imaju dvije strane medalje. A danas od sotonizacije Hrvata i Hrvatske u BiH nije moguće čuti nijedan glas druge strane medalje. Tu je ovaj intervju povijestan. Predstavnik svjetske sile tvrdi – “trebali smo pustiti Hrvate u Banju Luku”. Da se “Hrvate pustilo u Banja Luku” sve bi bilo drugačije. Točno, ne bi bilo Republike Srpske. Nisam siguran ni da bi u Haagu zločinačka organizacija ovako izgledala, najmanje bi Tuđman i Šušak bili mjere užasa.

Kao oslobodioci Banje Luke bili bi mitski bosanski heroji. Amerika to nije dopustili zabranivši time da se bosanski problem riješi za daljnjih tisuću godina te je BiH ostavila u predahu između dva rata.

Želite prijaviti greške?