Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.09.2010. u 12:00

Neki zazivaju MMF. Neće nam ni on pomoći, niti itko drugi. Pomoći možemo jedino sami sebi

Jadranka Kosor poražena! Da, poražena je, ali ne samo kad je u pitanju izmjena Zakona o radu i raspisivanje referenduma. To joj je i te kakva pljuska. Ali, što je još važnije, Kosorova je poražena i u vlastitoj stranci. Ona je predsjednica stranke bez autoriteta, šefica Vlade koja ne drži konce u svojim rukama. Zapravo je pravo pitanje, tko vodi, “drma” HDZ-om, a onda i tko “kontrolira” Kosorovu? Vladimir Šeks, Darko Milinović, Ivan Šuker, netko izvan stranke..? No, sigurno je da Kosorova jedino pliva među stranačkim strujama i pokušava držati glavu iznad vode. Nema u nje liderstva, karizmatičnosti, odlučnosti, drčnosti, srčanosti...

Svaki dan samo slušamo njezine jedne te iste fraze. Kad bi imala barem neke od tih karakteristika, već bi u glavnim svjetskim središtima izlobirala podršku za sebe i davno iz stranke potjerala, ili barem marginalizirala, i Šeksa i sve druge kojima u prvom redu nije na pomisli državni, nacionalni interes, nego njihovi osobni, parcijalni, stranački... Održanje na vlasti, moć, to je opijum kojemu sve drugo podređuju Šeks i društvo. Zbog toga nam je danas tako kako nam je, cijela zemlja je opijena, u mamurluku. Narod je obezglavljen, shizofren, mučno je ljudima i od politike i od političara svih boja.

Umjesto da se nakon Sanaderova odlaska HDZ otvara novim ljudima, da otvara nove perspektive, da pokazuje otvorenost prema drugim idejama, ta stranka i dalje guši svakog tko imalo strši. Najbolji je primjer Đuro Popijač, koji je došao u Vladu kao nestranački. Od njega se nešto očekivalo, da će se nešto učiniti za posrnulo gospodarstvo, a na kraju su ga natjerali da mora potpisati stranačku pristupnicu.

Tako si je kupio određenu političku budućnost, ali Hrvatska s time ništa nije dobila, samo izgubila. Je li sad na redu i Karamarko da uđe u HDZ?

Nije glavni problem u Hrvatskoj financijska, gospodarska ili neka druga kriza. U nas je najveći problem kriza vodstva! Na političkoj sceni nema vođe, nema lidera koji ovu zemlju može izvući iz mulja. Imamo nikad goru političku elitu. Možda netko misli da će nas spasiti Zoran Milanović i Slavko Linić? Ili možda Čačić i Kajin? Tko tako misli, ili čak vjeruje, taj je zaista u strašnoj zabludi. Ali kriza liderstva nije samo u politici, nego gotovo svuda gdje se okrenemo, sve do Crkve. Nema novih ljudi, a i iako ih ima jednostavno ih se blokira, ne propušta ih se, ucjenjuje, ograničava... Nove “face” ne znače odmah i novo doba. Najbolje se to vidi u SDP-u. Nema vizije, samo vlast i ništa više.

Glavno je hrvatsko političko prepucavanje u posljednje vrijeme bilo oko rebalansa državnog proračuna. Pljuvanja smo imali na sve strane, a sve kao da je rebalans nešto što će nas izvući iz krize, pa se sad i jedni i drugi trude pokazati kako su oni baš pametniji i znaju kako ga treba postaviti. Kako da nas iz ove duboke krize izvuče nešto što se prelijeva iz šupljega u prazno? I HDZ i SDP i svi drugi pokazali su koliko su politički slijepi! Nije državni proračun taj koji će spasiti ovu zemlju.

Politika je ta koja mora osigurati uvjete da se u ovoj zemlji konačno počne na svim razinama zarađivati. Zarada je jedina formula izlaska iz krize. Sve drugo je demagogija i bacanje prašine u oči. Krajnje je vrijeme da konačno dobijemo i ekonomski model razvoja ove države i njezina gospodarstva, oko kojega će se složiti sve glavne političke opcije. A mi to nemamo. I samo tonemo sve dublje.

Neki zazivaju MMF. Neće nam ni on pomoći, niti itko drugi. MMF će nam samo pomoći zakrpati neke rupetine. Pomoći možemo jedino sami sebi. Ne kuknjavom i naricanjem. Nego tako da se pokrenemo, da se u ovoj državi rodi neka nova, obećavajuća politička opcija, da dođemo do toga da politika i političari više neće biti ti koji će kočiti ovu zemlju. HDZ i SDP je koče!

Ključne riječi

Komentara 39

KU
kumajanja
08:52 07.09.2010.

Rijetko kad se slazem s komentarima uvazenog gospon Despot-a,ovaj puta 100 % . Eto,da neidem u dublju analizu,sve sto gospon Despot pise...potpisujem.

DE
deoderi
12:44 06.09.2010.

Zvonimire - sjedni 5.

DI
dimitrijet
13:19 06.09.2010.

Ne slazete se sa mnom? :D Pa ajde onda recite nesto suvislo o tome kako bi mi to mogli sami sebi pomoci? Stalno se mantra kako nam nitko ne treba ni EU ni MMF i sve vise tonemo. Ajde mudraci, kako?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?