Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVOZNICI Proglašene najbolje tvrtke u prošloj godini

Izvoz -11,9 %, za pomoć 65 mil. kn

25.05.2009.
u 18:11

Hrvatski je izvoz u prva tri mjeseca ove godine pao 11,9 posto, a izvoznici upozoravaju kako je hrvatski izvozni proizvod opterećen poreznim davanjima, muči ih skupi kapital, ali i protekcionizam na stranim tržištima.

Socijalistički recepti
Smeta im i to što se u Hrvatsku uvoze subvencionirani proizvodi i što nema selekcije uvoza. Istaknuo je to jučer Darinko Bago, predsjednik Udruge hrvatskih izvoznika, na 4. konvenciji izvoznika u Westinu na kojoj su tvrtke Končar D & ST, Omco Croatia, Adria Winch te Dok-Ing proglašene najboljim velikim, odnosno srednjim i malim te najinovativnijim izvoznikom u prošloj godini.

Premijer Ivo Sander pred izvoznicima je pak priznao da vremena nisu bajna, ali i poručio da ipak ima razloga za optimizam. Najavio je da će Vlada uskoro objaviti projekte iz Programa poticanja međunarodne konkurentnosti i internacionalizacije hrvatskoga gospodarstva.

Premijer nije odolio a da ne pecne političke takmace, pa je poručio da ovo nije vrijeme za eksperimente i za stavljanje budućnosti na bubanj.

– Neće nas iz krize izvući stari i propali socijalistički recepti novih poreza, devalvacija nacionalne valute ni prijedlozi neoliberalnih skupina koje se zauzimaju za jednake poreze bogatima i siromašnima – rekao je Sanader. Umjesto takvih, kako je rekao ekstrema, Vlada je razvila model socijalno-tržišnog gospodarstva.

– Socijalno-tržišno gospodarstvo u krizi se nameće kao rješenje za reforme međunarodnog gospodarstva i za razvitak novoga tipa kapitalizma – zaključio je Sanader. Ministar gospodarstva Damir Polančec pak najavio je da će njegovo ministarstvo iz svog proračuna ove godine prvi put izbrojiti 65 milijuna kuna za pomoć izvoznicima.

Akrobacijama do novca
– Različitim smo akrobacijama namaknuli taj novac – priznao je Polančec. Izvoznike će ministarstvo pomagati s ukupno šest mjera, tri će se odnositi na izravnu pomoć tvrtkama, a preostale tri na sufinanciranje njihovih nastupa na stranim tržištima.

Za pomoć malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima to je ministarstvo osiguralo 350 milijuna kuna, a za proizvođače tekstila, kože, obuće... predviđeno je 114 milijuna kuna koji se neće izravno dodjeljivati tvrtkama nego će poslužiti kao bankovni polozi na temelju kojih će tvrtke iz te gospodarske grane moći podizati kredite. tako će se povući dvostruko, a možda i više, novca od početnih 114 milijuna kuna.

Polančec je upozorio kako je Hrvatskoj nužna reforma mirovinskog sustava, čiji je deficit 15 milijardi kuna, zdravstvenog (ta se reforma uvela), reforma javne uprave te mora se prestati subvencionirati neuspješne gospodarske grane – brodogradnju i metalurgiju. Subvencioniranje Hrvatskih željeznica, dodao je Polančec, mora se svesti u “realne okvire”. Najveći su problemi koje Hrvatska treba što prije početi rješavati deficit tekućeg računa platne bilance i vanjski dug, poručio je Polančec.

Predstavio je i podatke prema kojima je u Hrvatskoj samo 57,1 posto radno aktivna stanovništa, a manji postotak od nas jedino imaju Srbija, Poljska i Malta. Do prije 20 godina na jednog je umirovljenika u RH bilo 3,68 zaposlenih, a danas na jednog umirovljenog imamo samo 1,42 zaposlena. Polančec se požalio da RH još na sanaciju ratnih šteta u godini troši deset milijardi kuna...

Želite prijaviti greške?